Home Απόψεις Άρχισαν τα όργανα!!! Λοιπόν, ρώτα, άκου, μάθε!!! Χρονογράφημα του Τρ. Τσομπάνη

Άρχισαν τα όργανα!!! Λοιπόν, ρώτα, άκου, μάθε!!! Χρονογράφημα του Τρ. Τσομπάνη

634

«Άρχισαν τα όργανα» λοιπόν, του προεκλογικού αγώνα και μερικοί ξεκινούν κι όλας τον αγώνα τους με τα εγκαίνια των γραφείων τους!

Ως εδώ κανένα πρόβλημα! Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκτεθούν-αρκεί να μην εκθέτουν- και να διεκδικήσουν την εξουσία που ονειρεύονται, δημοκρατία έχουμε άλλωστε! Όμως Δημοκρατία σημαίνει επίσης απολογισμό, λογοδοσία και βεβαίως κριτική έργων και πράξεων ή απραξίας.

Είναι αλήθεια ότι όλοι οι υποψήφιοι κρατούν μέχρι στιγμής χαμηλό προφίλ και δεν μιλά κανείς για τον τόπο και την κατάστασή του. το όραμα της ποθητής καρέκλας, κρατά στόματα κλειστά, αλλά βεβαίως ο βασικότερος λόγος θεωρώ ότι είναι η αποχώρηση του νυν δημάρχου από την αυτοδιοικητική αρένα. Έτσι όλοι θεωρούν ότι δεν έχουν αντίπαλο για να κρίνουν αφού ο υπεύθυνος για την τελευταία τετραετία αποχωρεί, αφήνοντας κληρονομιά στους συμβούλους του, μια κατάσταση που κανένας δεν θέλει να κληρονομήσει. Συμβαίνει ό,τι ακριβώς και με τις καλές οικογένειες που επειδή ο πατέρας αφήνει χρέη, κάνουν άρνηση αποδοχής της κληρονομιάς!!! Αλλά στα σοβαρά μόνο ο κ.Καραγιάννης πρέπει να σηκώσει τον σταυρό της κριτικής; Όλοι όσοι συνδιοίκησαν μαζί του και έφεραν την κατάσταση στο απροχώρητο πλέον, δεν έχουν το κουράγιο να μοιραστούν ευθύνες; Δηλαδή  πρόεδροι, αντιπρόεδροι, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι, απλοί σύμβουλοι που χάραζαν ενιαία πολιτική και εφάρμοζαν το κοινό  πρόγραμμά τους, θεωρούν στα σοβαρά ότι δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη;

Τόσα χρόνια εξουσίας, και μάλιστα έμμισθης, δεν τους αναλογεί ποσοστό ευθύνης; Τόσο λοιπόν έλειψε η παλικαριά ;

Ακούγονται στα πηγαδάκια διάφορα για την τραγική κατάσταση του Δήμου μας, ακόμα και από συμβούλους της διοίκησης, αλλά αναρωτιέται κανείς ποιος ή ποιες ήταν υπεύθυνοι-ες  για το κακό μας το χάλι; Και επειδή πάντα κάποιοι, σαν από παιδική ασθένεια, δεν μπορούσαν να απεξαρτηθούν από το κόμμα τους και ψήφιζαν πάντα τον κομματικό τους φίλο-ακόμα κι αν δεν ήταν ικανός-ας σκεφτούν λίγο τι κακό έκαναν στο ίδιο το κόμμα τους ψηφίζοντας αυτούς τους ανθρώπους, και πόσο δυσφήμισαν το κόμμα τους στο οποίο τώρα χρεώνεται μοιραία η αποτυχία. Γιατί άραγε οι τοπικοί βουλευτές, που φανερά έβγαιναν υποστηρικτές υπέρ ενός υποψηφίου, θεωρούν ότι δεν τους αναλογεί μερίδιο ευθύνης για το κακό που έκαναν στον τόπο μας;

Δηλαδή πετυχαίνει ο δήμαρχος,άρα πετυχαίνει το κόμμα και οι βουλευτές. Αποτυγχάνει ο δήμαρχος, κόμμα και βουλευτές στην απ΄έξω; Έχει λογική αυτή η πρακτική; Θα αναλάβουν κάποτε κόμματα και βουλευτές την ευθύνη των αποφάσεών τους ή νομίζουν ότι έχουν το ακαταλόγιστο;

Όμως επειδή ο Λαγκαδάς «είναι ένα τρανό χωριό» και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, είναι καιρός να κοιτάξουμε έστω για μια φοράτην αλήθεια κατάματα και να πάψουμε να δεχόμαστε αμάσητο το ψέμα και το δούλεμα. Ο στρουθοκαμηλισμός είναι ελάττωμα και όχι εξυπνάδα!

 Οι δύο τελευταίοι Δήμαρχοι, κ.κ. Αναστασιάδης και Καραγιάννης, παιδιά της ίδιας κομματικής και αυτοδιοικητικής μήτρας, μετά από την δική τους σύμφωνη γνώμη, διοίκησαν τον Δήμο Λαγκαδά με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά με τις χειρότερες επιδόσεις. (προσωπική άποψη που μπορώ να την τεκμηριώσω με στοιχεία, αν με καλέσουν σε έναν ανοιχτό διάλογο). Οι πολιτικοί τους επίγονοι και νυν υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι, ήταν πάντα δίπλα τους, όχι μόνο στις φωτογραφίες, αλλά και στις αποφάσεις. Πάντα με τον καλό τους λόγο, με το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Καμιά αντίρρηση, καμιά αντίδραση , ούτε καν μορφασμός! Άρα μοιράζονται ισοβαρώς και αναλόγως την ευθύνη! Και πιστεύω ότι δεν θα βγούν στα μπαλκόνια να καταγγέλλουν τους δημάρχους τους για «το κακό που έκαναν στον τόπο»; όπως περίπου έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν οι Αναστασιάδης-Καραγιάννης που συνδιοικούσαν και μετά αλληλοκαρφώνονταν εικονικά, για τα μάτια του κόσμου δουλεύοντας τον λαό!!!

Μένει λοιπόν από την Κυριακή των «εγκαινίων» να απαντηθούν κάποια ερωτήματα που έμειναν τελικά αναπάντητα εδώ και πέντε χρόνια και από τον κ.Καραγιάννη και από τον κ.Αναστασιάδηκαι τους συμβούλους τους, που μάλλον δεν έχουν συνείδηση της κατάστασης που δημιούργησαν στον Δήμο και θα έρθουν με νέες προτάσεις! Μπαγιάτικο, ξαναζεσταμένο φαγητό!!! Μπέστε στοgoogle και διαβάστε τι έταζαν προ τετραετίας και τι έκαναν όταν διοίκησαν. Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν ας απαντήσουν στους πιθανούς φίλους τους και εκλέκτορές τους:

 1. Είναι η δεν είναι το χρέος της ΔΕΥΑΛ στη ΔΕΗ 3 εκατομμύρια ευρώ;
 2. Είναι η δεν είναι το άνοιγμα της ΔΕΥΑΛ άλλα τόσα εκατομμύρια; και πόσα είναι τα τελευταία πρόστιμα;Πειράχτηκαν ή όχι τα λογισμικά;
 3. Κλάπηκε ναι η όχι το ταμείο της ΔΕΥΑΛ και επί των 2 διοικήσεών;
 4. Κλάπηκαν ή όχι μηχανήματα του Βιολογικού σταθμού και φορτηγά;
 5. Έκλεισαν ή όχι τα Λουτρά επί των δύο τελευταίων διοικήσεων;
 6. Έγινε ή όχι οικονομικός καταλογισμός στα Λουτρά και έπεσε πρόστιμο 400 χιλιάδων ευρώ;
 7. Ήταν ή όχι, απλήρωτη η ΔΕΗ των Λουτρών επι Αναστασιάδη;Πόσα χρωστάνε;
 8. Πληρώθηκε ή όχι ο ημιτελής όροφος του ξενοδοχείου των Λουτρών 600.000 ευρώ; (800ε το βάψιμο ενός δωματίου!)
 9. Έκανε ή όχι ο Αναστασιάδης προσλήψεις προσωπικού με δηλώσεις του Ν.105;
 10. Χρωστά η ΔΗΚΕΛ περι τις 800.000ε σε προμηθευτές και δικαστικές αποφάσεις;
 11. Υπέβαλλαν ή μήπως ξεχνούσαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις για μια δεκαετία;
 12. Διέλυσαν ή όχι με τις μετατάξεις την τεχνική υπηρεσία;
 13. Διόριζαν ή όχι το οικογενειακό τους περιβάλλον στον Δήμο;
 14. Κατέστρεψαν ή όχι το ΜΠΙΛΛΕΙΟ με την αδιαφορία τους;
 15. Αδιαφόρησαν ή όχι να υποβάλλουν προτάσσεις για αγροτική οδοποιϊα, Πράσινο ταμείο και ΦΙΛΟΔΗΜΟ;
 16. Άφησαν ή όχι τα γήπεδα χωρίς άδειες και στην εγκατάλειψη;
 17. Άφησαν ή όχι τα σχολεία χωρίς πυρασφάλεια;
 18. Ξεπούλησαν στο ΜΠΑΡΕΤΗ ή όχι 32 στρέμματα για 6 χρόνια σε ιδιωτική Μ.Κ.Εταιρεία;
 19. Άφησαν ή όχι υποδομές του Δήμου, (όπως Κολυμβητήριο Ξυλούπολης, Κατασκηνώσεις και ξενώνας Βερτίσκου, Ξενώνας Όσσας κλπ) να ρημάζουν;
 20. Τιμωρήθκαν ή όχι Πρόεδρος και υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ με ποινή και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα;
 21. Απαξίωσαν ή όχι το ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ με τις συνεχείς απουσίες τους , σε σημείο να μη μπορεί να συνεδριάσει;
 22. Απαξίωσαν ή όχι τον θεσμό του ΣΥΝΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ;
 23. Ενέκριναν ή όχι όλοι μαζί γεφύρια που δεν έγιναν και ποτίστρες στα χαρτιά και έργα από το 2002 εν μια νυκτί;
 24. Βούλιαξαν ή όχι τον όλο τον Δήμοι;
 25. Τους έχουν απαγγελθεί ή όχι κατηγορίες για κακοδιοίκηση και εκκρεμούν υποθέσεις για εκδίκαση;

Το επιχείρημα ότι δεν τιμωρήθηκαν είναι φαιδρό, γιατί όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα κανένας δεν δικάστηκε σε 4 χρόνια. Άλλωστε τα αδικήματά τους παραγράφονται σε 20 χρόνια! Το μέλλον είναι δικό τους!

Αυτά λοιπόν τα 25 ερωτήματα θα θέλαμε να θέσουμε και περιμένουμε μια απάντηση από όσους άσκησαν διοίκηση τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτονόητα ο κ.Γεωργουδάκης και κ.Ταυρίδου δεν υποχρεούνται να απαντήσουν γιατί δεν διοίκησαν.Όμως ΟΛΟΙ οι άλλοι καιρός να σκεφθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αν απαντήσουν με στοιχεία και ανατρέψουν τις ερωτήσεις μου, ας σταυρώσουν ένα ψηφοδέλτιο και να μου το δώσουν να τους ψηφίσω!!!