Home Διακήρυξη

Διακήρυξη

«ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ»

Ποιοι είμαστε:

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ”, με υποψήφια Δήμαρχο τη Μαρκέλλα Ταυρίδου, Μηχανολόγο Μηχανικό, είμαστε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που νοιαζόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου. Έχουμε κύριο στόχο ο πολιτισμός να μπει στην Πολιτική και στις σχέσεις των Δημοτών με το Δήμο

Mε αυτό το σκεπτικό βάζουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”, γιατί αντιλαμβανόμαστε πως δεν μπορεί να υπάρχει ατομική ευτυχία, αν ο τόπος και η κοινωνία διαλύονται και δυστυχούν.

Ξεκινάμε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με κοινό μας στοιχείο την ευαισθησία στα θέματα της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Λαγκαδά και επιθυμούμε αλλά και αγωνιζόμαστε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στον Δήμο μας και η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στο Δημοτικό προσκήνιο. Ο “ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ”, προέκυψε ως απαίτηση των Δημοτών για την εκλογή μιας νέας Δημοτικής αρχής, που θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα όλων μας όπως: η ανεργία, ο μαρασμός της γεωργίας και κτηνοτροφίας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των θεμάτων του δήμου, η υστέρηση στον πολιτισμό και την παιδεία.

Μέσα από αυτήν την κίνηση θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να περάσουν στο προσκήνιο, οι ικανοί να διακριθούν, οι πολίτες να χαρούν τη συμμετοχή τους στα κοινά, να συνεργαστούν και να δουν τις προτάσεις τους να υλοποιούνται, και να καμαρώσουν τους άξιους να χτίζουν την καινούργια εποχή στο Δήμο Λαγκαδά, χωρίς διαχωρισμούς και αλαζονικές συμπεριφορές που πληγώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ” προτάσσουμε το όλοι μαζί, με νέο συλλογικό τρόπο σκέψης, απέναντι στο ΕΓΩ των αυτόκλητων σωτήρων του Δήμου μας.

Έχουμε στο κέντρο των επιδιώξεων μας μια Δημοτική Αρχή θεσμικά αναβαθμισμένη, με άμεση δημοκρατία και διαφάνεια. Είμαστε η Κίνηση των πολιτών, που αναζητά μια καλύτερη μέρα για τον τόπο τους, χωρίς διαχωρισμούς και πελατειακές σχέσεις. Επικεφαλής της Κίνησης “ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ”, υποψήφια Δήμαρχος, επιλέχθηκε η Μαρκέλλα Ταυρίδου, μια καταξιωμένη επιστημονικά και επαγγελματικά Δημότης, που γνωρίζει καλά τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής μας. Η επαγγελματική της πορεία και εμπειρία, η τιμιότητα και η μέχρι τώρα προσφορά της στα κοινά, αποτελούν εγγύηση για το νοικοκύρεμα του Δήμου, την αξιοποίηση των οικονομικών πόρων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Γνωρίζουμε ότι:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σήμερα, λειτουργεί περισσότερο ως προέκταση και παράρτημα της κεντρικής εξουσίας και λιγότερο ως πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξάλλου οι αρμοδιότητες που δόθηκαν, δεν συνοδεύτηκαν από τη μεταφορά πόρων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας. Από την άλλη η κατάργηση θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων, όπως η δημοτική αστυνομία , η φύλαξη των σχολείων, αλλά και η εγκαθίδρυση παρατηρητηρίου για την τοπική αυτοδιοίκηση υποβαθμίζει περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.

Η τραγικά άσχημη οικονομική κατάσταση στη χώρα, στέρησε περίπου το 60% των πόρων που έπρεπε να δεχτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση των οικονομικών απωλειών. Εμείς θα αγωνιστούμε μέσα από την ΚΕΔΕ, ώστε το συντομότερο δυνατόν να διεκδικήσει, από την Κεντρική Εξουσία, την αναμόρφωση των θεσμοθετημένων πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αναμόρφωση αυτή των πόρων οφείλει να στηριχθεί σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα παίρνοντας υπόψη τον πληθυσμό, την έκταση και της βασικές ανάγκες των πολιτών του κάθε Δήμου.

Τι σκεφτόμαστε για τον τόπο μας.

Η περιοχή μας μένει στάσιμη εδώ και δεκαετίες από την στάση της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, αλλά και τη δική μας αδράνεια και παθητικότητα. Είναι καιρός να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, το φυσικό περιβάλλον και την πλούσια παράδοση. Στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα του τόπου μας περιλαμβάνονται η γη υψηλής παραγωγικότητας, που μπορεί να προσφέρει ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, το γεωθερμικό πεδίο, οι λίμνες, τα βουνά και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και όλο το ανθρώπινο δυναμικό. Η γειτνίαση του τόπου μας με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δίνει δυνατότητες πολύπλευρης ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιηθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Την ανάπτυξη δεν την περιμένουμε μοιρολατρικά, αλλά την επιδιώκουμε με όραμα και πρόγραμματισμό.

Για αυτό πρέπει:

  • Να ενισχύσουμε τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και να εφαρμόσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην υλοποίηση των αποφάσεών του. Ταυτόχρονα να δώσουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Τοπικών Συμβουλίων, με στόχο τη συμμετοχή στις αποφάσεις όλων των πολιτών.
  • Να αντιμετωπίσουμε, από κοινού δημότες και δημοτική αρχή, τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε Δημοτική Ενότητα και κάθε οικισμό του Δήμου μας και να φροντίσουμε την πρόοδο, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο πλεονεκτήματά τους.
  • Να διεκδικήσουμε και να δώσουμε στα παιδιά μας ένα Δήμο καθαρό από σκουπίδια, χωρίς εργοστάσια καύσης, καθαρό από γεωργικά απόβλητα, με καθημερινό έλεγχο στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Να αγωνιστούμε για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των λιμνών και του ορεινού όγκου, την ανάδειξη και άμεση αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού.
  • Να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε όλους τους οικισμούς.
  • Να προχωρήσουμε στη δημιουργία της “έξυπνης” πόλης για όλο το Δήμο, βασισμένη στα ευρωπαϊκά πλαίσια και με έμφαση στις εφαρμογές για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη καθαριότητα, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη χρήση των υφισταμένων συστημάτων καινοτομίας.
  • Να προωθήσουμε την ανάπλαση και ανάδειξη των Λουτρών, τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (γεωθερμική) και την εκμετάλλευση τους, για αγροτική αλλά και οικιακή χρήση.
  • Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ευκαιριών επιχειρηματικής δράσης με τη δημιουργία γραφείου διασύνδεσης και προώθηση νέων τεχνολογιών και ευκαιριών.
  • Να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ 2014–2020 για δημιουργία βασικών δομών ανάπτυξης, επανασχεδιασμό με χρήση μοντέρνας τεχνογνωσίας της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας & δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής δράσης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
  • Να εφαρμόσουμε μια ουσιαστική Κοινωνική πολιτική με την αξιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και άλλων θεσμών αλληλεγγύης (Κοινωνικό παντοπωλείο, Ιατρείο κ.λ.π).
  • Να υποχρεώσουμε όλο το αιρετό σώμα, Δήμαρχο, Δημοτικούς Σύμβουλους, υπεύθυνους των Νομικών Προσώπων του Δήμου, να υποβάλουν δηλώσεις του πόθεν έσχες και τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ του τόπου μας, που διαθέτουν όνειρα και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, σε ενεργοποίηση, ώστε ο Δήμος μας να παίξει ένα ΝΕΟ και ΣΥΓΧΡΟΝΟ ρόλο προς όφελος όλων μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, γιατί θέλουμε να βάλουμε τέλος στη στασιμότητα, στη μιζέρια, στην αναξιοκρατία και στο πελατειακό σύστημα.

ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ