Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι μας για όσα γράψαμε και καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής(8 Δεκεμβρίου), και έρχεται την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 η εφημερίδα το ΒΗΜΑ να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις αμφιβολίες μας για την νέα απίθανη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, το οποίο θα μείνει στην ιστορία ως «η Διοίκηση του τζάμπα», δηλαδή της δωρεάν παραχώρησης οικοπέδων και εκτάσεων σε φορείς που δεν φημίζονται για τη φτώχεια τους.

Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της παράταξης Καραγιάννη να παραχωρήσουν 32 στρέμματα από το Στρατόπεδο ΜΠΑΡΕΤΗ στην ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ θα αποτελεί ένα ακόμη προβληματικό σημείο της λογικής και της διαχείρισης των προβλημάτων από την διοικούσα παράταξη, γιατί πλέον με τις ομόφωνες αποφάσεις τους αναλαμβάνουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την ευθύνη των πράξεών τους.

Το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ αναφέρεται στην πρόβλεψη για την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τους Δήμους, αλλά και την αδιαφορία των Δήμων να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στην εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή εσόδων για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και στην αδιαφορία να ενημερώσουν τους πολίτες και να προτείνουν θελκτικές λύσεις στην ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικού. Αν κάποτε αφυπνιστούμε από την καλλιεργούμενη «φιλοσοφία» ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς, γιατί δεν ξέρουμε ή είμαστε ανίκανοι, τότε μπορούμε πραγματικά να συμβάλλουμε ως Δήμος στο να ελαχιστοποιηθούν ακόμα και τα Δημοτικά τέλη, αφού όπως υποστηρίζει, η εκάστοτε εξουσία πρέπει να μαζεύει τα ανταποδοτικά της τέλη με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο.

Γιατί λοιπόν να ασχοληθούμε με την ανακύκλωση δυναμικά, αφού μπορούμε να αυξάνουμε τα Δημοτικά μας τέλη κατά το δοκούν; Γιατί θα πρέπει να ελαφρύνουμε τους Δημότες μας από οικονομικά βάρη, τώρα που έμαθαν αγόγγυστα να πληρώνουν; Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τους υπογειοποιημένους κάδους αφού το φορτηγό που αγοράσαμε δεν μπορεί να τους σηκώσει; (μια τα υποβρύχια που γέρνανε και μια ο γερανός του Δήμου μας!!!)

Επιγραμματικά το ΒΗΜΑ παραθέτει το νομικό πλαίσιο που διέπει την ανακύκλωση η οποία αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από 22 Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, διαφόρων συσκευασιών. Πρόκειται για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (μπλέ κάδοι), την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (τα περίφημα σπιτάκια), Το σύστημα ΒΑΣΙΛΌΠΟΥΛΟΣ (σπιτάκια), την ΚΕΔΕΠ (σύστημα διαχείρισης για συσκευασίες λιπαντικών).

Για την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που παρέδωσε η διοίκηση του Δήμου μας  το ΜΠΑΡΕΤΗ, το Δ.Σ της ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός ανακύκλωσης) λέει ο πρόεδρός του κ. Δ. Πολιτόπουλος: «έχει λάβει δυό φορές απόφαση ανάκλησης της έγκρισής του και μετά σχετική απόφαση του ΣτΕ εισηγήθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος την εν λόγω ανάκληση, η οποία εκκρεμεί».

Ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρούς ελέγχους νομιμότητας  και εκθέσεις πεπραγμένων καθώς και αναλυτικές εκθέσεις προγραμματισμού. Το διοικητικό τους κόστος δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% των εσόδων τους ενώ το 65% να αξιοποιούνται για την προώθηση της ανακύκλωσης. Ο υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «εφόσον όλοι στοχεύουμε από κοινού στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρύψει κάτι και όλοι πρέπει να ελέγχονται». Η έκθεση του κ. Ρακιντζή, αναφέρει ότι «σήμερα τα περισσότερα συστήματα λειτουργούν με αδιαφάνεια και στρεβλώσεις και με συσσώρευση ταμειακά διαθέσιμων αποθεματικών 64 εκατομμυρίων ευρώ» για το λόγο αυτό ο νέος νόμος συνιστά την διαχείριση συσκευασιών από τους Δήμους και για να υπάρχει όφελος γι αυτούς αλλά και για τους Δημότες.

Αυτά αναφέρει το ΒΗΜΑ στην πολύ ενδιαφέρουσα έρευνά του, μόλις δύο μέρες μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας συμβουλίου. Το κακό είναι ότι ο κ. Καραγιάννης και οι σύμβουλοί του, δεν ψάχνουν, δεν αναζητούν, δεν φροντίζουν για αυτό που θα ωφελήσει τους Δημότες και τα ταμεία του Δήμου, αλλά κάποιων ιδιωτών. Απορίας άξιον είναι όμως που σύσσωμη  η κυβερνώσα παράταξη ψηφίζει  ότι της φέρουν στο τραπέζι, χωρίς προβληματισμό και χωρίς να ξέρουν ότι οι αποφάσεις αυτές δεσμεύουν τον Δήμο σε καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια την αδυναμία τους να διαχωρίσουν τη θέση τους, διότι η νομή της εξουσίας είναι γλυκιά και μερικές φορές έχει και τα καλά της αφού όλοι λίγο – πολύ χρωστούν στο Δήμαρχο μια θέση κι έναν μισθό, ή το βόλεμα συζύγων, συγγενών και τέκνων, που τους καθιστά όμηρους άλλων λογικών και πρακτικών. Ας αναλογιστούν όμως με το χέρι στην καρδιά, αν γι αυτό τον λόγο εκλέχτηκαν ή για να προασπίζονται τα συμφέροντα των Δημοτών!!! Αν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη διαχείριση των απορριμμάτων ας μας το πουν να το ακούσει ο κόσμος, αλλά ας μη παριστάνουν και τους σωτήρες μας!.

Ο Δήμος μας δεν έχει ανάγκη από χάπενιγκ και παιχνίδια γύρω από την ανακύκλωση, ούτε μας έλλειπαν τα καφέ που θα δημιουργηθούν στο ΜΠΑΡΕΤΗ, αλλά θέλει μια σοβαρή πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων, που θα αποφέρει κέρδος στον Δήμο και τους Δημότες και βεβαίως και μια σοβαρή και αξιόλογη αξιοποίηση του στρατοπέδου. OΔήμος Λαγκαδά έχει  τη δυνατότητα ως τις 18/1/2018 να καταθέσει πρόταση στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΊΟ για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την συντήρηση και αξιοποίηση των κτηρίων του ΜΠΑΡΕΤΗ και δυστυχώς ακόμη δεν υπέβαλε και πάλι πρόταση!!!

Κοντολογίς, από όσα συστήματα εμπλέκονται στην ανακύκλωση, ο Δήμος Λαγκαδά και ο κ. Καραγιάννης, επέλεξαν την εταιρεία που εκκρεμούν εις βάρους της δικαστικές αποφάσεις!!!  

Γι αυτό μέσα στη σύμβαση αναφέρεται ότι μπορεί η Εταιρεία να παραχωρήσει το δικαίωμά της σε άλλον για να εφαρμόσει το πρόγραμμα;;;;

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!