Την Τετάρτη 13-7-17 μια εξαμελής επιτροπή του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ με επικεφαλή την κ. Μαρκέλλα Ταυρίδου επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για να έχει από κοντά μια εικόνα της λειτουργίας του, της πορείας των απαραίτητων έργων που καθυστερούν και να ενημερωθεί για τα προβλήματα, που υπάρχουν.

Την ομάδα των πολιτών υποδέχτηκε και ενημέρωσε ο κ. Λαφαζανίδης, γενικός γραμματέας του ΦΟΣΔΑ, ο οποίος μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό, ξενάγησε στους χώρους ταφής, στο βιολογικό σταθμό, στις λυματοδεξαμενές και αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και στα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των εργασιών. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μελετών και των έργων, που απαιτούνται για την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ, στην ταχύτητα με την οποία γεμίζουν οι κυψέλες, στον περιφερειακό σχεδιασμό, στην ανακύκλωση, στα πρόστιμα, στην  εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς και στο πότε θα κατασκευασθούν και θα λειτουργήσουν οι σταθμοί επεξεργασίας απορριμμάτων (MEA), ώστε να υπάρξει μια σχετική αποσυμφόρηση της Μαυροράχης.

Τα μέλη της ομάδας, που έχουν μια σχετική επιστημονική γνώση των ζητημάτων και των μετρήσεων ενημερώθηκαν σχετικά για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς και για τη λειτουργία των δεξαμενών με τα διασταλάγματα, αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αλλά και της λίμνης μέσω του ποταμού Μπογδάνα.

Επεσήμαναν την ανάγκη πιέσεων προς το κράτος να προχωρήσει στο νομοθετικό εκείνο πλαίσιο, που θα βοηθήσει άμεσα και κυρίως γρήγορα να ολοκληρωθούν οι μελέτες ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση της περιοχής μας και κυρίως να ξεκινήσει η κατασκευή των  μονάδων παραγωγής βιοαερίου και παραγωγής ρεύματος ώστε να υπάρξει κάποιο όφελος  τουλάχιστον, έστω και σε κάτι, για την περιοχή από την χρήση του ΧΥΤΑ.

Για ακόμα μια φορά τονίστηκε η ατυχής επιλογή του χώρου αυτού ως ΧΥΤΑ, αφού η απόσταση από τα γύρω χωριά είναι μηδαμινή, η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη απαγορευτική, αλλά και γιατί οι διεθνείς συνθήκες, όπως αυτή της RAMSAR, ουσιαστικά πετάχτηκαν στα σκουπίδια χάριν σκοπιμοτήτων. Συζητήθηκε το θέμα των αντισταθμιστικών προς τον Δήμο μας και τονίστηκε πως τα όποια αντισταθμιστικά δίνονται μόνο για περιβαλλοντικές αναπλάσεις ή για έργα άμεσα συνδεόμενα με το περιβάλλον, όπως άλλωστε προβλέπει και το νομικό πλαίσιο.

Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης ανά πάσα στιγμή και δεσμεύτηκε η κ. Ταυρίδου να έχει επαφές και με τον υπουργό κ. Φάμελλο με σκοπό την παρέμβαση του έτσι ώστε να προχωρήσουν γρήγορα  η χωροθέτηση, οι μελέτες και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων που εκκρεμούν.

Η υπόθεση περιβάλλον και ειδικότερα ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι ένα διαρκές αμάρτημα (ξεκίνησε ως έγκλημα κατά της περιοχής μας) και ως εκ τούτου χρειάζεται  διαρκή παρακολούθηση: υπάρχουν ελλείψεις, αστοχίες, υπερβάσεις που μας καλούν σε επαγρύπνηση και εγρήγορση.