Home Δράσεις & Δελτία τύπου Οι προτάσεις του Ενεργού Δημότη για τα Λουτρά του Λαγκαδά

Οι προτάσεις του Ενεργού Δημότη για τα Λουτρά του Λαγκαδά

363

Ο Ενεργός Δημότης έστειλε την παρακάτω επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο των Λουτρών του Λαγκαδά.

κ.Πρόεδρε, κ.κ. Σύμβουλοι

Επειδή τελευταία στο Δημοτικό μας Συμβούλιο είπατε ότι δεν γνωρίζετε ποια είναι η πρότασή μας για τα Λουτρά, θέλουμε να ξαναθυμίσουμε στη νέα διοίκηση του Δήμου, που δεν είναι πλέον νέα μετά από δυό χρόνια στην εξουσία, ότι η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας για τα Λουτρά δεν πηγάζει από το αξίωμά μας ως Δημοτικών Συμβούλων, αλλά από την αγωνία των πολιτών και από την βεβαιότητα ότι τα Λουτρά μπορούν να γίνουν ανάσα ζωής για τον Δήμο και τους Δημότες μας, όπως και παλιά.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα Λουτρά σε παλαιότερες εποχές ζούσαν όλη την πόλη και έδιναν ανάσα ζωής σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.

Μετά την τελευταία διοίκηση Αναστασιάδη, όπου τα Λουτρά γνώρισαν μέρες που δεν θα ξεχάσουν ποτέ και χρεώθηκαν τις οικονομικές ατασθαλίες που διερευνώνται ακόμα από τους εισαγγελείς, συνέχισε η απαξίωσή τους με μια λογική που δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ποτέ. Εσείς στη συνέχεια όταν αναλάβατε κλείσατε εκτός από το ξενοδοχείο που δεν λειτουργούσε ήδη και το εστιατόριο αλλά και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γιατί όπως μας είχατε πει τότε δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και άδειες λειτουργίας. Παραμένουν κλειστά τα περισσότερα τμήματα της επιχείρησης εδώ και τρία χρόνια, χωρίς να ξέρει κανένας μέχρι πότε μπορεί να πορεύεται έτσι η επιχείρηση.
Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ερωτήσεις και επερωτήσεις, να διοργανώσουμε ακόμα και ημερίδα για να συζητηθούν προτάσεις και ιδέες, σχέδια και πλάνα βιωσιμότητας, αλλά αυτοί που έχουν αναλάβει την διοίκηση αδιαφορούν να ακούσουν άλλες προτάσεις πέρα από τις δικές τους, και το κακό είναι ότι η αδιαφορία αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την πορεία των Λουτρών και τα απαξιώνει κάθε μέρα και περισσότερο στα μάτια των Δημοτών και των υποψηφίων πελατών. 
Aξίζει να σημειωθεί ότι από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Λουτρών κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ακούσει έστω μια άλλη άποψη ή μια άλλη γνώμη και μάλιστα ανθρώπων ειδικών επιστημόνων.
Ξέρουμε όπως πολλές φορές δήλωσε ο κ.Δήμαρχος ότι θα δοθούν σε ιδιώτες τα Λουτρά. Καμιά αντίρρηση λοιπόν. Κάντε το, αλλά κάντε το γρήγορα, με διασφάλιση όμως των συμφερόντων του τόπου μας (θέσεις εργασίας για συνδημότες μας, συγκεκριμένο χρον. διάστημα, ελάχιστη τιμή εκκίνησης κλπ) δεν μπορείτε να συντηρείτε άλλο αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Όταν η επιχείρηση είναι σε παρακμή ούτε ενδιαφέρον θα υπάρχει από επενδυτές ούτε το ενδεχόμενο τίμημα θα είναι άξιο της ιστορίας των Λουτρών.

Κλείσατε το ξενοδοχείο για έξι μήνες όπως λέγατε τότε και δεν άνοιξε ποτέ. Δαπανήθηκαν χρήματα από την προηγούμενη διοίκηση για τον 1ο όροφο ,χρήματα που δεν είναι δικά σας ούτε δικά μας είναι των δημοτών , άσχετα αν ήταν λίγα ή πολλά έπρεπε να φροντίσετε να αποσβεστούν .

Αναλυτικά λοιπόν και ξεκάθαρα σας προτείνουμε να κάνετε τα παρακάτω:

 1. Σύνταξη μελέτης σκοπιμότηταςμε τεχνοοικονομικά στοιχεία και αμέσως σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) προκειμένου να δοθεί έκταση για νέα μονάδα και ανακαίνιση των ιστορικών εγκαταστάσεων από τον επενδυτή ή άλλη πιο προσφέρουσα λύση που θα υποδειχθεί από τη μελέτη σκοπιμότητας.
 2. Άμεσα να τελειώσετε την εκκρεμότητα της αναγνώρισης των πηγών ,πρόσφατα αναγνωρίστηκαν άλλες 22 πηγές ,πότε θα τελειώσει αυτή η διαδικασία επιτέλους;
 3. Λειτουργία του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου με υπενοικίαση σε ιδιώτες, ακόμα και του καφε-μπαρ της πισίνας και για τις βραδινές ώρες μετατρέποντάς το σε πιάνο-μπαρ
 4. Λειτουργία του ξενοδοχείου.Ολοκλήρωση του ημιτελή ορόφου μαζί με την είσοδο και τα απαράδεκτα σημερινά γραφεία του ισογείου. Θα απαιτηθεί ένα κόστος περίπου 80 χιλιάδων ευρώ. Όπως είπαμε και στο Δ.Σ. μπορούμε να βοηθήσουμε (δωρεάν προμελέτη) που στην πορεία μας το αρνηθήκατε.
 5. Ασχοληθείτε επιτέλους με την αισθητική του χώρου, που δεν χρειάζονται κεφάλαια να κρατάς το χώρο καθαρό και να βάλεις λίγο χρώμα στους κήπους!
 6. Οργανώστε στην επιχείρηση μια μικρή τεχνική υπηρεσία, που να μπορεί να χτίζει, να βάφει, να διορθώνει, να κατασκευάζει, να συντηρεί τα πάντα.
 7. Οι προσλήψεις προσωπικού θα πρέπει να γίνονται με κριτήρια αξιολόγησης και επάρκειαςγια μια τουριστική επιχείρηση όπως είναι τα Λουτρά, με απαραίτητο προσόν την γλωσσομάθεια, την ευγένεια και την όρεξη για δουλειά.
 8. Το προσωπικό να φορά ειδική στολή με το λογότυπο ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ ,ας είναι και με διαφήμιση κάποιας τοπικής επιχείρησης
 9. Η δημιουργία χώρου spaσε μια λουτρόπολη θεωρείται αυτονόητη, όπως και η δημιουργία 1-2 χώρων εισπνεοθεραπείας στους χώρους των λουτήρων που τώρα δεν λειτουργούν.
 10. Αξιοποιείστε τον τεράστιο χώρο των 675 στρεμμάτων, με χαμηλό κόστος ενοικίασης σε επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον ιατρικό τουρισμό, στη λουτροθεραπεία, σε μορφές άθλησης για ΑΜΕΑ και άλλων τουριστικών εκμεταλλεύσεων ή ήπιων μορφών διασκέδασης, ακόμα και για καταστήματα λαϊκής τέχνης ή μικρούς ξενώνες φιλοξενίας. Παραχωρείστε χώρους για βιολογικές καλλιέργειες κυρίως αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε νέους αγρότες.
 11. Ο τομέας της λουτροθεραπείας αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδωναυτή τη στιγμή για τα Λουτρά, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό δεν φτάνει για να καλυφθούν τα τραγικά οικονομικά κενά. Χρειάζεται μια συνεχής ευελιξία κινήσεων για την συγκράτηση των επισκεπτών και οικονομικών εισροών, με απαραίτητες αυξομειώσεις των τιμών.
 12. Προωθείστε την ιδέα του θερμαλισμούμε διαφήμιση, προωθείστε την ιδέα του χώρου των εκδρομών αναψυχής σε ΚΑΠΗ και Συλλόγους του Δήμου μας, τη δυνατότητα ένταξης σε Ευρωπαϊκά προγράμματα θερμαλιστικού τουρισμού
 13. Δημιουργείστε έναν χώρο όπου να προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα ,δόξα τω Θεώ έχουμε πολλά και καλά επώνυμα αγροτικά προϊόντα στο Δήμο μας.
 14. Να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του νερού των Λουτρών για καλλιέργειες στην περιοχή γύρω από τα Λουτρά, δηλ. να πουλιέται σε όσους θέλουν να κάνουν ειδικές καλλιέργειες.(άλλωστε σύμφωνα με τους ειδικούς η επιχείρηση χρησιμοποιεί μόνο το 15% του νερού των θερμοπηγών).
 15. Να διερευνηθεί η δυνατότητα αν αυτοί που ζημίωσαν την επιχείρηση με την κακοδιαχείρισή τους, μπορούν να επιστρέψουν πίσω μέρος των χρημάτων που χάθηκαν με ευθύνη τους, για να απαλλαγούν (σύμφωνα με τον νόμο) και από τις ποινικές τους ευθύνες.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι σίγουρα μια μορφή στήριξης της επιχείρησης, αλλά παρά τα όσα έχουμε υποδείξει ως τώρα ότι είναι αναγκαίο ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα βιωσιμότητας, δεν το κάνατε ως τώρα με αποτέλεσμα η εποπτεύουσα αρχή να μην εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δυστυχώς ως τώρα έγιναν τουλάχιστον 6 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Η αύξηση πρέπει να γίνει με την λογική της επένδυσης και όχι της αποπληρωμής χρεών. Διερευνήστε τη δυνατότητα της μετατροπής της επιχείρησης σε πολυμετοχική ώστε να αναζητηθούν και άλλοι μέτοχοι -επενδυτές. Η αναζήτηση κεφαλαίων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρέπει να συνδυαστεί με έξυπνες δράσεις όπως π.χ:  1) δημιουργία χώρων άθλησης για ΑΜΕΑ, 2), οργάνωση τμημάτων λουτροθεραπείας μέσω προγραμμάτων ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, 3), δημιουργία εργαστηρίων εκπαίδευσης φυσικοθεραπευτών για τα ΙΕΚ Λαγκαδά, 4), δυνατότητα ενός προπονητικού κέντρου για αθλητικές ομάδες, 5),δυνατότητα χρήσης της μεγάλης αίθουσας ως χώρου συνεδρίων, 6) πρόσκληση των σχολικών μονάδων του Νομού να οργανώνουν στα Λουτρά όχι μόνο εκδρομές αλλά και τι σχολικές τους ημερίδες και εκδηλώσεις.

Σας καταθέτουμε λοιπόν σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς. Πάρτε ό,τι νομίζετε, ό,τι εφαρμόζεται και εφαρμόστε το, προσθέστε και τις δικές σας προτάσεις και ιδέες, αλλά προς Θεού όχι άλλη απραξία.