Home Απόψεις Επιστολή παραίτησης του κ. Τρ. Τσομπάνη από τη ΔΗΚΕΛ

Επιστολή παραίτησης του κ. Τρ. Τσομπάνη από τη ΔΗΚΕΛ

440

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ                                              

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

 Προς:Πρόεδρο και Μέλη ΔΣ της ΔΗΚΕ ΛΑΓΚΑΔΑ

Κοινοποίηση :

1. Δήμαρχο Λαγκαδά

2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Πρόεδρε , Αξιότιμοι  κύριοι Σύμβουλο

Εδώ και καιρό προβληματίζομαι πραγματικά για τον ρόλο της ΔΗΚΕΛ και ό προβληματίζομαι πραγματικά για τον ρόλο της ΔΗΚΕΛ και φυσικά και για τον δικό μου ρόλο σε ένα  όργανο που εκ των πραγμάτων δεν λειτουργεί  κατά την άποψή μου σωστά, αλλά και δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση να λειτουργήσει τουλάχιστον προς όφελος του Δήμου και του Πολιτισμού του, αφού αυτό ουσιαστικά είναι το αντικείμενο της ΔΗΚΕΛ.

Όταν προ διετίας περίπου  ορίστηκα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέλος του Δ.Σ της ΔΗΚΕΛ πίστευα ότι με έναν σωστό προγραμματισμό και γενναίες αποφάσεις στη διαχείριση της επιχείρησης θα μπορούσε να μπει ένα τέλος στο όργιο παρανομιών και χρόνιων αγκυλώσεων. Δυστυχώς δεν διαπίστωσα καμιά θέληση να παταχθεί η ανομία που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια και η οποία καταγράφεται με απόλυτα κατανοητό τρόπο  από τους ορκωτούς λογιστές που διερεύνησαν τα αρχεία της επιχείρησης, τα όποια αρχεία, γιατί όπως και οι ίδιοι καταθέτουν υπήρχε άρνηση παροχής στοιχείων και υποστήριξης των ερευνών, σαν κάποιοι να ήθελαν να καλύψουν κάποιους και χωρίς καμιά διάθεση , εκ μέρους της Διοίκησης, για να ζητήσει τη συνδρομή των δικαστικών αρχών επί του θέματος.

Δεν χρειάζονται εδώ ειδικές αναφορές, έχετε στα χέρια σας τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα. Το θέμα είναι ακόμα πιο τραγικό γιατί μετά την συγχώνευση των Δήμων στον Λαγκαδά παρουσιάστηκε το πρόβλημα κάποιοι να μη θέλουν να συνεργαστούν και να μην ενημερώνουν τους ορκωτούς λογιστές με την παροχή στοιχείων, ακόμα και οι λογιστές ή οι νομικοί σύμβουλοι των επιχειρήσεων, που πληρώνονταν με χρήματα των Δήμων για να τηρήσουν την νομιμότητα στις  γνωματεύσεις και υποδείξεις τους. (Δύο από τους έξι νομικούς συμβούλους δεν παρείχαν στοιχεία. Βλ. Έκθεση Ορκ. Λογιστών 30-5-16)

Το όλο θέμα γίνεται εξόχως επικίνδυνο για την ΔΗΚΕΛ όταν οι ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν ότι  «η επιχείρηση από της ιδρύσεώς της, δεν έχει εξετασθεί  από τις φορολογικές αρχές… και ως εκ τούτου η ΔΗΚΕΛ δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματιστεί  πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση» (βλ έγγραφο 5/5/16 των ορκωτών λογιστών Γ. Νίκου & Δ. Παπάζη).

Αν δε λάβουμε υπόψη ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΗΚΕΛ υπήρχε ως θέμα «έγκριση του ισολογισμού του 2011», καταλαβαίνεται ότι όπου σταματάει η κοινή ανθρώπινη λογική  ξεκινάει η λογική της ΔΗΚΕΛ!

Η ΔΗΚΕΛ  στις 19-11-14 είχε ταμείο 24,34 ευρώ , απλήρωτα τιμολόγια 132.445ευρω και υπόλοιπο μισθοδοσίας 51.000 ε, διέθετε 14 άτομα προσωπικό  χωρίς κανένας να γνωρίζει το αντικείμενό του και να μη διαθέτει καρέκλα να καθίσει, ακόμα δε κάποιοι ήταν σχεδόν άγνωστοι στον χώρο ή και για μια δεκαετία είχαν ξεχάσει πού στεγάζονταν τα γραφεία της επιχείρησης στην οποία είχαν προσληφθεί. Σήμερα το προσωπικό είναι ακόμα περισσότερο και μάταια περιμένω  επί ένα χρόνο να απαντηθεί το αίτημά μου για τις νέες προσλήψεις. Από μια αναζήτηση στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” έμαθα ότι έφθασαν σε κάποια φάση τους 18 με μια εναλλαγή προσώπων -ανά δίμηνο- που ποτέ δεν πάτησαν  το πόδι τους στη ΔΗΚΕΛ και ούτε είχα ποτέ την τιμή ως μέλος του Συμβουλίου να τους γνωρίσω εν ώρα υπηρεσίας. Μελετώντας τους  ισολογισμούς της ΔΗΚΕΛ αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε μια επιχείρηση που το κόστος λειτουργίας της είναι  δύο φορές μεγαλύτερο από το κόστος της δραστηριότητάς της.

Αν δηλαδή οι παρεχόμενες δραστηριότητες της επιχείρησης ,κατά μέσο όρο, ανέρχονται περίπου στις 150.000 ευρώ, το κόστος της μισθοδοσίας της και όλα τα άλλα συναφή ανέρχονται στις 350.000 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιχείρηση που λειτουργεί εδώ και χρόνια ως ένα πλυντήριο  που ξεπλένει τις προεκλογικές υποχρεώσεις της κάθε διοίκησης και ανακυκλώνει το προσωπικό της μεταξύ των άλλων επιχειρήσεων ανά δίμηνο.

Αλήθεια ποιος λογικός άνθρωπος ή επιχειρηματίας ιδιώτης θα διατηρούσε μια τέτοια ζημιογόνο επιχείρηση η οποία συντηρείται «εις υγείαν των κορόιδων», δηλαδή των Δημοτών; Το κακό όμως συνεχίζεται με το γεγονός ότι αδυνατώντας να πληρώσει το προσωπικό της τους προτείνει να προσφύγουν στα δικαστήρια όπου σίγουρα θα δικαιωθούν κάποτε και δημιουργεί οικονομικά βάρη συνεχόμενα. Ακόμη ανά  πενταετία διαγράφει από μόνη της τα χρέη της προς τρίτους και πιστωτές κι έτσι «ούτε γάτα ούτε ζημιά», αφού παραπέμπει την πληρωμή τους στα δικαστήρια και στον επόμενο Δήμαρχο! Αρκεί να αναφερθεί ότι σε κάθε Διοικητικό συμβούλιο είχαμε και 2-3 αποφάσεις αναθέσεων σε δικηγόρους (λόγω ελλείψεως νομικού γραφείου του Δήμου – άλλη πονεμένη ιστορία – για τις δικαστικές  της διαμάχες με το προσωπικό. Οι ασφαλιστικές  επίσης εισφορές που για κάποιο διάστημα έμειναν εκκρεμείς  είχαν προσαυξήσεις που ανέβαζαν το κόστος των εργαζομένων σε πολύ μεγάλα ύψη.Αυτό που επίσης είναι το αρνητικό στοιχείο στη λειτουργία της ΔΗΚΕΛ είναι το γεγονός της λειτουργίας της με προσωπικό που είναι  μη ενήμερο για το παρεχόμενο έργο πολιτισμού, χωρίς τη δυνατότητα παραγωγής πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων από τα ίδια τα στελέχη της. Έτσι η επιχείρηση προκειμένου να φανεί ότι δραστηριοποιείται απλά αποφασίζει να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις και πανηγύρια  κοινοτήτων και συλλόγων, που κάποια από αυτά  έχουν απλά μια επίφαση πολιτισμού και παράδοσης. Από προηγούμενες εποχές που πλήρωνε για εκδηλώσεις με την Στικούδη  και αμφιβόλου ποιότητας συγκροτήματα, φτάσαμε να πληρώνουμε την Έφη Θώδη και του χρόνου σίγουρα και τον Γιώργο Μαργαρίτη. Θα μου πείτε άμα ο Λαός θέλει και τον Μπουγά και Μπουγά θα φέρουμε, «ό,τι θέλει ο λαός»!

Επίσης υπάρχει μια μυστικοπάθεια ως προς την πρόσληψη ατόμων με απευθείας αποφάσεις του προεδρείου, χωρίς ποτέ οι αιτήσεις να έρχονται στο Δ.Σ. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσε η διοίκηση και στις απολύσεις με αποτέλεσμα σήμερα να σύρεται στα δικαστήρια και να απαιτούνται υπέρογκα  για τον προϋπολογισμό της ποσά,αφού οι υπάλληλοι δικαιώνονται στα διοικητικά δικαστήρια και στα Εφετεία. Οι υπάλληλοι ξαναγυρίζουν στην ΔΗΚΕΛ αλλά δεν τους δίνεται αντικείμενο εργασίας σε σημείο να έρχονται το πρωί να υπογράφουν και μετά να εξαφανίζονται, καθώς το μεροκάματο πέφτει και με το παραπάνω. Αυτά είναι όχι μόνο τραγικά πράγματα αλλά και εξωφρενικά για έναν  Δήμο που είναι πολλαπλά εκτεθειμένος σε δικαστικές μάχες και τρομερά οικονομικά ανοίγματα. Αν κάποιοι  «καπεταναίοι» αποφάσισαν να βουλιάξουν τελείως το καράβι ας μας το πούνε  να το ξέρουμε. Πάντως αυτό δεν μπορεί να λέγεται χρηστή διοίκηση  και νοικοκύρεμα μιας επιχείρησης  που ήταν ήδη επιβαρυμένη.

Εδώ και καιρό προτείναμε την κατάργηση της ΔΗΚΕΛ. Από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι παλαιότερα το όλο εγχείρημα της ΔΗΚΕΛ  υποστηρίζονταν από  1-2  άτομα που είχαν όμως γνώση και εμπειρία των θεμάτων του πολιτισμού και της διοργάνωσης εκδηλώσεων του Δήμου και μόνον. Για όσα θέματα προκύπτουν μπορεί άνετα να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τον ίδιο τρόπο που εγκρίνει τις εκδηλώσεις του Σωχού ή και της Αποκριάς.

Εκείνο που ακόμα κατά την παρελθούσα διετία  της συμμετοχής μου στο Δ.Σ ήταν αρνητικό στοιχείο για τη λειτουργία της ΔΗΚΕΛ ήταν η  απαξίωση που γνώρισε από τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ της μερικά από τα οποία δεν εμφανίζονταν στις συνεδρίες αλλά με τηλεφωνική επικοινωνία δήλωναν παρόντες. Έτσι ενώ από τους 11 προσέρχονταν 6 , στα πρακτικά υπέγραφαν  περισσότεροι. Ακόμα δεν ήταν σπάνιες οι « τηλεφωνικές συνεδρίες» στις οποίες καλούμασταν να ψηφίσουμε για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος και επείγοντα όπως μας δήλωναν.

Για όλα αυτά κ. Πρόεδρε δηλώνω ότι δυστυχώς, παρά την καλή μου θέληση να βοηθήσω στο έργο της ΔΗΚΕΛ ,το οποίο στήριξα παλαιότερα με όλες μου τις δυνάμεις αφιλοκερδώς και με αρκετές εργατοώρες εργασίας, ακόμα και ως αφισοκολλητής των εκδηλώσεων ή διοργανωτής δράσεων μαζί με τον τότε υπεύθυνο κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη, δηλώνω ότι αδυνατώ να συμμετέχω στο εξής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΛ και παραιτούμαι από της θέσεώς μου.

Λαγκαδάς 5/4/2017

Με κάθε τιμή

Τρύφων  Τσομπάνης