Home Uncategorized ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΑ

320

Λαγκαδάς, 16 Νοεμβρίου 2020

Κύριε Δήμαρχε

Την Τετάρτη 18-11-2020 θα συζητήσουμε, μεταξύ άλλων και το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)  Δυτικού Τομέα  Π.Κ.Μ στη Μαυροράχη, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση  από τις 11-11-2020 έως 22-12-2020, μετά από την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται στην συνεδρίαση αυτή να παραβρεθούν ο δικηγόρος, που ανέλαβε από το Δήμο μας την προσφυγή στο ΣΤΕ και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της χωροθέτησης της ΜΕΑ στη Μαυροράχη αλλά και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου μας.

Το Υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Φο.Δ.Σ.Α Κ. Μακεδονίας σε αγαστή συνεργασία και εν μέσω εγκλεισμού και καραντίνας, αποφάσισαν να συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο για τη δημιουργία της ΜΕΑ στη περιοχή μας. Γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολες οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες από τον κόσμο, προχωρούν την αντιδημοκρατική τους λειτουργία, χωρίς να λογαριάζουν τη θέληση των κατοίκων, αλλά και των αρμόδιων τοπικών φορέων (Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, Κοινότητα Λαγκαδά, Φορέα Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, κοινοτικά Συμβούλια Δήμου Λαγκαδά, Πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους).

Η εκπόνηση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) συνεχίζεται για το έργο, μετά την βεβαίωση χωροθέτησης που παραχώρησε η Περιφέρεια, παρά του ότι εκκρεμούν δύο πρόσφυγες στο ΣΤΕ (μία από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και μία από συλλογικότητες).

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε από τους αρμόδιους να μην προχωρήσουν σε ένα έργο που δεν είναι δυνατόν να σηκώσει η περιοχή μας το βάρος της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων σχεδόν όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Και κυρίως με το άλλοθι της αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ, η κατασκευή αυτών των μονάδων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ-ΚΑΥΣΗ) θα επιφέρει εν τέλει πολύ μεγαλύτερη  επιβάρυνση στην περιοχή μας, καθιστώντας την <ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΟΥ>. Δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε από τους αρμόδιους φορείς.

Κύριε Δήμαρχε

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη, το Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχει στη Διαβούλευση καταθέτοντας σοβαρούς ισχυρισμούς για την άρνηση μας να δεχτούμε τη ΜΕΑ .

Αν δεν θέσουμε  τις αντιρρήσεις μας τώρα στην Διοίκηση ,στα πλαίσια της διαβούλευσης, θα αποδυναμωθεί και η θέση μας στο επερχόμενο δικαστήριο.

Οι ισχυρισμοί που θα προβάλουμε  δεν πρέπει να περιορισθούν στο ζήτημα της χωροθέτησης, αλλά να τεθούν και άλλα ζητήματα όπως π.χ. η αναγκαιότητα μιας τόσο μεγάλης εγκατάστασης επεξεργασίας όταν με τον νέο ΕΣΔΑ αυξάνεται το ποσοστό προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ο τρόπος επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων, η μέθοδος επεξεργασίας των αποβλήτων κ.λπ..

Επομένως είναι απαραίτητη η συνδρομή ειδικών επιστημόνων-μηχανικών περιβαλλοντολόγων.

Ταυτόχρονα θα πρέπει το ΔΣ  να καλέσει όλους τους φορείς του Δήμου (Επαγγελματικοί, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, Κοινοτικά Συμβούλια κ.λ.π) να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Τώρα είναι η ώρα να ζητήσουμε από τους Βουλευτές και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της περιοχής μας να πάρουν θέση για τη ΜΕΑ στη Μαυροράχη. 

Κύριε Δήμαρχε, εμείς σαν παράταξη “Ενεργός Δημότης” ζητούμε να καλέσετε ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ με μοναδικό θέμα τη ΜΕΑ της Μαυροράχης και να καλέσετε τον δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση, οπωσδήποτε και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών καθώς και όλους τους φορείς να συμμετέχουν σε αυτό, ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να χαράξουμε τον τρόπο αντίδρασης απέναντι σε όσα σχεδιάζονται από Υπουργείο, Περιφέρεια και ΦοΔΣΑ.

Ευχής έργο θα ήταν μια κοινή τοποθέτηση εκ μέρους όλων.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι Ε.Δ.

ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΣΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΗΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ