Home Απόψεις Καληνύχτα Λαγκαδά μου! Αυτός ο τόπος δε θα αλλάξει ποτέ!, του Τρύφωνα...

Καληνύχτα Λαγκαδά μου! Αυτός ο τόπος δε θα αλλάξει ποτέ!, του Τρύφωνα Τσομπάνη

842

Έπεσε η αυλαία της  Α΄ προβολής των εκλογών. Τα φώτα έσβησαν στην πλατεία, τα οε,οε,οε!!! και οι ντουντούκες χαμήλωσαν αισθητά, τα συνθήματα κόπασαν κι αυτά, και μια γεύση πικρή ή γλυκιά, ανάλογα στον καθένα, έμεινε στον πολίτη. Πολλά ακούστηκαν, πολλά γράφτηκαν, πολύ χαρτί έπεσε για να πείσουμε για την ομορφιά και τη χάρη μας, την μελαχρινάδα  ή το ξανθό μας λουκ, το προφίλ μας και τον βίο μας, (γεμάτο φαντασία), και όλα έσβησαν ξαφνικά με τη δύση του ήλιου. Ο λαός, αυτός που από τους πολιτικούς αποκαλείται «κυρίαρχος» και φουσκώνει από υπερηφάνεια, όταν προωθεί με το «κυριαρχικό του δικαίωμα» στην εξουσία ανθρώπους, που ο σοφός γέροντας Αριστοφάνης αποκαλούσε «Δημοπίθηκους» στην έξοχη κωμωδία του  ΒΑΤΡΑΧΟΙ . Ο όρος αναφέρεται στα χρόνια της παρακμής  του Πελοποννησιακού πολέμου που ο τόπος κατάντησε έρμαιο ανίκανων και ανήθικων πολιτικών που εναλλάσσονταν στην εξουσία, με τη «ψήφο πάντα του κυρίαρχου λαού». Η πόλις έγραφε: «ανεστομώθη δημοπιθήκωνε ξαπατώντων τον Δήμον», δηλαδή γέμισε ο τόπος από δημοπιθήκους που εξαπατούν τον λαό. Η λέξη σημαίνει στη γλωσσολογία «ο με τας κολακείας του, εξαπατών τον λαό, δηλ. «ο απατεών» κατά το λεξικό Δημητράκου. Στο έργο ακόμα αυτό ο Αριστοφάνης μιλά με νοσταλγική διάθεση για την ποίηση των παιδικών του χρόνων και την ποίηση της παρακμής των νεωτέρων. Και ενώ ο λαός ζει στην παρακμή, αυτός αναθυμάται τα δοξασμένα χρόνια της πόλης του και νοσταλγεί!Και θυμήθηκα τον Σεφέρη που λέει κάπου: «να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα πιο πικρό»!!! κι αυτό έρχεται σαν συμπλήρωμα στο άλλο που έγραψε: «όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»!

Ακούσαμε (και τι δεν ακούσαμε) αυτές τι μέρες, προγράμματα, αντιγραφές και copypaste από κείμενα που ξαναδιαβάστηκαν πολλές φορές και από πολλούς προ πενταετίας και βάλε, ελπίζοντας στην αμνησία του «κυρίαρχου λαού» αλλά και στην αμνηστία των πράξεων που πλήγωσαν βαθειά τη λογική μας και τη ζωή μας. Ακούσαμε και το αμίμητο ότι «δεν θα υποσχεθούμε τίποτα. Γιατί είναι δύσκολο σε μια εποχή κρίσης να κάνεις αυτά που θέλεις» ,αλλά εσείς αγαπητοί μου «κυρίαρχοι» ανεβάστε με στη εξουσία και μετά βλέπουμε και κάνουμε, αν μπορούμε να κάνουμε!!! Αν αυτό δεν είναι «δημοπιθηκισμός» τότε τι είναι; Η λέξη Δημοπιθηκισμός είναι σύνθετη από το Δήμος και πίθηκος, απαντάται και στον Αρχίλοχο και στον Σιμωνίδη για να χαρακτηρίσει ανθρώπους που μαϊμουδίζουν και μιμούνται ποικιλοτρόπως ο ένας τον άλλον στην εναλλαγή της εξουσίας με δόλιο τρόπο. Έτσι  όσοι τόλμησαν να μιλήσουν για οράματα και κοστολογημένα έργα, έμειναν να ακούν την ηχώ της φωνής τους και να συναντούν την αδιαφορία του «κυρίαρχου λαού» που πείστηκε ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει»,(εκτός από την εξασφάλιση ενός διμήνου) χωρίς όμως να απαντάει κανείς στο λογικό ερώτημα:  Αφού τίποτα δεν μπορείς να κάνειςγιατί αποζητάς την εξουσία;

Ο Δήμος Λαγκαδά στις τελευταίες εκλογές έζησε σκηνές απρόσμενες από ανθρώπους που ήθελαν πάση θυσία να καταλάβουν την εξουσία. Τον διχασμό που έσπειραν στην εκλογική βάση θα τον εισπράξουν κάποτε και ελπίζω να είναι ανάλογος του κακού που δημιούργησαν, γιατί κατάφεραν να στρέψουν τις κοινότητες εναντίον της πόλης και κατάφεραν το αμίμητο να εκλέξουν ανθρώπους που αν τους αμολήσεις μέσα στο Λαγκαδά, δεν θα μπορούν να βρουν την πλατεία! Η λογική επίσης της κομματικής γραμμής έπεσε σύννεφο και όχι μόνο αυτό, αλλά όποιος δεν ήταν μαζί τους, ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ!!! Η γελοιότητα του σοφίσματος εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές του, οι οποίοι τώρα ζητούν ψήφο και συνεργασία από αυτούς που τους κόλλησαν την ταμπέλλα! Μου προκαλούν αηδία οι λογικές τους. Τι ντροπή!!! Να προσπαθώ ν’ αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας!!! Δεν θα μιλήσω για τις επιλογές προσώπων που αδυνατούν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρο στο παχνί, πολύ περισσότερο να διοικήσουν τον Δήμο και να διαβάσουν ισολογισμούς ή νομολογίες, αλλά αυτό φανερώνει ότι τελικά η επιλογή και μόνο συνεργατών δείχνει τη «στόφα» του ηγέτη. Ξέρω ότι μπορεί αυτό να θεωρηθεί υποτιμητικό για κάποιους, αλλά καλό είναι να κάνουμε πότε-πότε μια ενδοσκόπηση και να ελέγχουμε τις δυνατότητές μας. Δεν είναι λογικό άνθρωποι που ευθύνονται για το μαύρο χάλι του Δήμου Λαγκαδά, να επανεκλέγονται και να αναλαμβάνουν εξουσία για να συνεχίσουν την καταστροφή!!! Αυτό συνιστά έγκλημα κατά του Δήμου. Ούτε θα αναφερθώ στον ακατονόμαστο  που σε μια τετραετία έβαλε τον Δήμο στο ψυγείο για 20 χρόνια με τα χρέη που άφησε, αλλά και το ήθος της πολιτικής που καλλιέργησε. Είδατε  «ο κυρίαρχος λαός»;;; πόσο λογικά σκέφτεται όταν του τάζουν μια απλήρωτη θέση εργασίας! Ούτε στον άλλον που αφού εξάντλησε όλα τα αποθέματα υπομονής του λαού, βαδίζει ελαφρά τη καρδία για την Βουλή, ελπίζοντας και πάλι στην αμνησία του κόσμου και στους χειροκροτητές του που ζουν για να τον καμαρώσουν στη βουλή και να του προσφέρουν ασυλία!!! Το ότι συνείργησε στο διχασμό και βοήθησε στο να απουσιάζει ο Λαγκαδάς από τον Δήμο, ελπίζω να το θυμηθούν κάποιοι στις κάλπες της 8ης Ιουλίου!!!. Η αχαριστία πληρώνεται! Ως τότε, δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τον Ν. Γκάτσο και να αναφωνήσω μαζί του : «Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα»!!!