Όταν τον Φεβρουάριο του 2014 παρουσιάστηκε η ανάγκη να βρεθεί, ένα νέο πρόσωπο για την διοίκηση του Δήμου, οι επιλογές και προτάσεις των περισσοτέρων φίλων συνέκλιναν στο πρόσωπό μου, γιατί ;; διότι πίστεψαν ότι με μια ομάδα νέα και καθαρή – το τονίζω καθαρή – μπορούμε να δώσουμε στο Δήμο μας, αυτό που έχασε, δηλ. την  αξιοπρέπειά του απέναντι στο Δημότη και να αποκτήσουμε ένα Δήμο, που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τα αυτονόητα, σε μια εποχή που το αυτονόητο είναι δεδομένο, για όσους διαθέτουν, γνώση, πείρα και όραμα.

Με την εμπλοκή μας αυτά τα 5 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντιληφθήκαμε ότι τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που πιστεύαμε ή άφηναν κάποιοι να φανούν προς τα έξω.

Αυτό δυστυχώς, το λέμε με λύπη, ότι δεν περιμέναμε να επικαλούνται την κρίση για να δικαιολογήσουν την απραξία τους και να οδύρονται πάνω στα ερείπια, που δημιούργησαν οι ίδιοι και φυσικά αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα, το ξέρουμε  όλοι, πως δεν μπορεί να το λύσει, γιατί αν ήξερε δεν θα το δημιουργούσε.

Παράλληλα απογοητευτήκαμε και απογοητευόμαστε συνεχώς  διότι τη στιγμή που άλλοι Δήμοι κέρδιζαν χρηματοδοτήσεις, ανέπτυσσαν  ό,τι μπορούσαν στη περιοχή τους ,ο δικός μας Δήμος ήταν απλώς θεατής των εξελίξεων,  φροντίζοντας μόνο πελατειακές σχέσεις των διοικούντων.

Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να αντιληφθεί ο λαός και εμείς μαζί, ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από δύο ομάδες, που νέμονταν απλά την εξουσία, με όλα τα σχετικά και με μοναδικό όνειρο μια ΚΑΡΕΚΛΑ που τους προσέθετε κύρος!!! Βέβαια το αποτέλεσμα των τελευταίων διοικήσεων ήταν να  οδηγήσουν το Δήμο σε ένα επίπεδο που δεν ξέρω αν άλλος Δήμος στην Ελλάδα έχει φτάσει.

Να τονίσουμε όμως ότι δεν έφταιγαν μόνο  οι συνήθεις διεκδικητές της εξουσίας, αλλά και όλα εκείνα τα κέντρα και τα παράκεντρα της κάθε κομματικής εξουσίας, που ονειρευόταν να χρωματίζει ο χάρτης την νύχτα των εκλογών με το δικό τους αγαπημένο χρώμα. Η παλαιοκομματική αντίληψη που χώριζε τον κόσμο σε ομάδες και καφενεία στις εθνικές εκλογές, δυστυχώς ξαναερχόταν στην επικαιρότητα και στις δημοτικές εκλογές. Αλήθεια τι θα έλεγαν άραγε οι κομματικές παρατάξεις και οι Βουλευτές μας, για το χάλι του Δήμου μας την τελευταία 15ετία;;; Έτσι όμως έχανε και ο Δήμος και η χώρα, γιατί απαξιώθηκαν οι πολιτικοί – αυτοδιοικητικοί θεσμοί, σε σημείο να μην τολμά κανείς να υπερασπιστεί το δικαίωμα της αδέσμευτης επιλογής του. Από την άλλη αν κάποιος ήθελε να απαξιώσει κάποιον έφτανε να του κολλήσει την κομματική ταμπέλα. ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ –ΔΕΞΙΟΙ

Στον ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜΟΤΗ  είδαμε ότι το συμφέρον του τόπου απαιτεί, ενότητα, ομόνοια, συνεργασία, όραμα που να συναντιέται και με άλλους ανθρώπους, αλλά ακόμα γνώση και σχεδιασμό, από αυτούς που ξέρουν να σχεδιάσουν το μέλλον μιας πόλης και ενός χωριού. Τα πράγματα λοιπόν για μας είναι πολύ απλά.

Εμείς, σε αντίθεση με τους πρώην, ξέρουμε να σχεδιάζουμε γιατί αυτό σπουδάσαμε, ξέρουμε να απαιτούμε γιατί προερχόμαστε από την ελεύθερη αγορά, ξέρουμε να χτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, ξέρουμε να συντηρούμε τον πολιτισμό γιατί τον αναδεικνύουμε καθημερινά, μπορούμε να συνθέσουμε τις αντιθέσεις και να δώσουμε έργο μακράς πνοής.

Η καταγραφή της σημερινής κατάστασης είναι τραγική και το ξέρετε, αλλά και το ομολογούν όλοι, ακόμα κι αυτοί που διοίκησαν τελευταία. Ρίξτε μια ματιά στην πόλη, στα χωριά μας!!! Πλήρης εγκατάλειψη!! .

Που να σταθούμε;

– Στην οδοποιία; Χάσαμε πάνω από 1.000.000 ευρώ γιατί ο Δήμος Λαγκαδά δεν έκανε καμιά πρόταση;

– Στις Πλατείες; Που ο Φιλόδημος διέθεσε εκατομμύρια και ο Δήμος Λαγκαδά πάλι απ’ έξω!

Στην καθαριότητα; Που μόλις τελευταία αγοράσαμε απορριμματοφόρα αλλά  ακόμη τα προβλήματα με τη συλλογή των σκουπιδιών παραμένουν!!

– Στο βιολογικό σταθμό; Κανένας δεν ξέρει πότε και πώς λειτουργεί!! Εδώ και μήνες ζητήσαμε να μας δοθούν τα έγραφα από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος με τα πρόστιμα χιλιάδων ευρώ που δυστυχώς χρεώθηκε πάλι ο Δήμος και ακόμη ρωτούν δικηγόρο αν μπορούν να μας τα δώσουν.

Υδρευση; Χρωστάει η ΔΕΥΑΛ πάνω από 3.500.000 € μόνο στη ΔΕΗ. Είναι η αιτία που κόπηκε και θα κόβεται συχνά το νερό στις γύρω μας κοινότητες. Είναι η αιτία που το Αδάμ δεν έχει ακόμη νερό .

Οι βλάβες στα δίκτυα, στα ίδια σημεία και οι διακοπές νερού  έγιναν ανέκδοτο!!! Ακόμη δεν ξέρουν τι χρωστάνε, τι τους λείπει, τι τους κλέβουν!!! Το ιλουστρασιόν όμως φυλλάδιο με την προσωπική προβολή τους, πληρώθηκε από μια παραπαίουσα δημοτική επιχείρηση!!! Γι αυτό είχαμε λεφτά!!

– Στα Λουτρά; Που αφού τα υπερχρέωσαν, τα έκλεισαν κιόλας!!! Σήμερα που βρίσκεστε εδώ επισκεφθείτε τον χώρο και θα μελαγχολήσετε!! Καμιά προσπάθεια ανάκαμψης, προς το παρόν πληρώνουμε χρέη, χρέη σε τρίτους, χρέη σε  ΔΕΗ, χρέη σε Εφορία, χρέη σε όποιον ζει και αναπνέει σε αυτόν τον τόπο!!!

 – Στο ΜΠΙΛΛΕΙΟ; το 1982 ήμουν πρώτη φορά  δημοτική σύμβουλος, στα 21 μου και τότε ξεκίνησε. 1989 – 2019= 30 ΧΡΌΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ, θα έπρεπε να κάνουμε γιορτές για την απόκτησή του και το παραδίνουν με τις στάχτες!!!!

ΜΠΙΛΛΕΙΟ ΣΟΧΟΥ; Όπως το πήραν, έτσι το άφησαν, ευτυχώς που οι τοπικοί σύλλογοι το ζωντανεύουν με την δράση τους.

– Πολιτισμός, σε σημείο μηδέν!!! Δεν ξέρει κανείς τι γίνεται, τι χρέη υπάρχουν και τι πληρώνουν.

– Γήπεδα; Όλα με προβλήματα και χωρίς άδειες.

– ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΞΥΛΟΥΠΟΛΗΣ; Αγγίζει τα όρια σκανδάλου!!! Ανενεργό εδώ και χρόνια!!!

– Κατασκήνωση και Ξενώνας στο Βερτίσκο, παραμένουν κλειστά από το 2009;

Στα Σχολεία; Τα ξέρετε, έχετε παιδιά!! Δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη πυρασφάλεια!!! Ζητήσαμε να κάνουμε δωρεάν μελέτες, αλλά δεν τις δέχτηκαν!!!

Το ΜΠΑΡΕΤΗ!!! Άλλη πονεμένη ιστορία, ένας χώρος που είναι για να τον χαρεί όλος ο Δήμος, τον χαίρεται η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, στην οποία το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος ΔΩΡΗΣΑΝ για έξι χρόνια 32 στρέμματα, για να δραστηριοποιηθεί η εν λόγω εταιρεία, με πολλά ερωτηματικά!!

– Στο ΧΥΤΑ; Αγωνία για το πόσα ακόμη σκουπίδια θα χωρέσει, χωρίς να έχουν ξεκινήσει τα παράλληλα έργα και φυσικά χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

– Στη Λίμνη; Έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. και ακόμη δεν συντηρούνται και ο Δήμος ΑΠΩΝ!

– Στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι αγωνιστές ιδιώτες και αυτοί παλεύουν μόνοι τους χωρίς βοήθεια!

– Στη δημιουργία θέσεων εργασίας; τα δικά μας παιδιά και μόνο με ταχύτητα διαδικασιών, είναι το μόνο για το οποίο δραστηριοποιούνται τάχιστα

– Να μιλήσουμε για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι αφημένα στην τύχη τους;

– Φυσικό αέριο, έργο ιδιωτικής εταιρείας ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας,  στο οποίο φυσικά εμείς δεν ήμασταν αντίθετοι, αν και χρόνια τώρα ο Δήμος μας δεν ασχολήθηκε καθόλου με άλλες μορφές ενέργειας αλλά και με έργα εξοικονόμησης ενέργειας, που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον μας!!  Αυτό που προσβάλαμε ήταν η επιλογή της θέσης των εγκαταστάσεων σε οικόπεδο του Δήμου κοντά σε κατοικίες  και πάλι η ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση!!!

 ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ εδώ και μια πενταετία πρωτοστατεί στην αυτοδιοικητική ζωή του τόπου με συμμετοχή, με κριτική, με προτάσεις, με απόψεις, για το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας, αλλά και με συνέδρια, ημερίδες, που προβάλλουν την περιοχή και τα πλεονεκτήματά της, δημιουργώντας μια βάση για να χτίσουμε το αύριο του Δήμου. Σ’ αυτό το εγχείρημα είμαστε συνοδοιπόροι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων της γνώσης, της επιχειρηματικότητας, της δουλειάς, πέρα από κόμματα και ομάδες, που ξέρουν και μπορούν να πάνε τον Δήμο στην θέση που του αξίζει.

Πάνω σε αυτό το πλάνο σκεφτόμαστε, προγραμματίζουμε, προτείνουμε και σχεδιάζουμε τον Δήμο Λαγκαδά του μέλλοντος.

 • Σύνταξη σύγχρονου οργανογράμματος λειτουργίας του Δήμου

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΚΑΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ (ΟΧΙ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ )

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΩΝ

Πόλη και δημοτικές ενότητες ασφαλείς, με στόχο στην αποκατάσταση του φωτισμού και την επαρκή φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων. Δήμος καθαρός από άκρη σε άκρη (αυτονόητη υποχρέωση), με εργαλεία τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, την ενίσχυση εξειδικευμένων συνεργείων, την προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης σε δημότες και σχολεία.

Άμεση υλοποίηση του έργου υποδοχής βοθρολυμάτων στο βιολογικό Λαγκαδά (σήμερα πληρώνουν διπλά χρήματα οι δημότες μας, που ζουν σε κοινότητες που δεν έχουν αποχέτευση και οι επιχειρήσεις μας που κινδυνεύουν με κλείσιμο).

Πράσινος Δήμος, με περιποιημένους και επισκέψιμους τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τη δημιουργία νέων. Αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για τη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας. Πόλη προσβάσιμη σε όλους, με ασφαλή, λειτουργικά και χωρίς εμπόδια πεζοδρόμια σε όλες τις γειτονιές. Πεζόδρομοι, γίνονται χώροι αναψυχής και πολιτισμού. Με τη δημιουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας, την προώθηση της  Δημοτικής συγκοινωνίας όπου χρειαστεί και νέα προσέγγιση για την ελεγχόμενη στάθμευση στην πόλη, αξιοποιώντας δημοτικούς χώρους.

Σύγχρονες προδιαγραφές  για καθαρές και όμορφες παιδικές χαρές, χώρους ποιοτικού πρασίνου, χώρους ζώων συντροφιάς -χωρίς αδέσποτα πλέον-, σημεία ελεύθερης πρόσβασης WIFI, χώρους άθλησης και ποδηλατοδρόμους

 • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Να καταστήσει ο Δήμος πλεονέκτημα ότι υπάρχει δίπλα μας μια μεγαλούπολη, μια μεγάλη αγορά 2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Προώθηση της περιπατητικής διασύνδεσης του κέντρου με τα Λουτρά και τη Λίμνη, με τις παραποτάμιες και ορεινές διαδρομές στα δημοτικά διαμερίσματα ώστε να προσφέρουν ανάσα ξεκούρασης και γύμνασης. Ο περίπατος μέσα στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα συνδεδεμένος με ότι απόμεινε από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα μουσεία της πόλης καθώς και την ντόπια κουζίνα.

 • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΝΤΟΥ

Στενή συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς του Δήμου, ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα αμφίρροπης συνεργασίας για το κοινό καλό.

Αυτό τον Δήμο τον έχουμε όλοι μαζί και τον προσέχουμε όλοι μαζί.

Δημιουργούμε συνθήκες που προάγουν τη ζωή και σέβονται τον πολίτη. Μείωση των Δημοτικών τελών σε επαγγελματικούς χώρους, που εφαρμόζουν τους νόμους, σέβονται την πεζοδρόμηση της πόλης και την αντικαπνιστική νομοθεσία. Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και ανάδειξη του κτηριακού αποθέματος του Δήμου, με κίνητρα ανταλλαγής, για την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων σε κάθε γειτονιά.

Ο ΜΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ αποκτά ζωή, η οικία Χατζή στην Όσσα γίνεται μουσείο της ντόπιας παράδοσης, τα Μουσεία Σοχού και Πετροκέρασων αποκτούν οργανισμό λειτουργίας και φύλαξης. Αξιοποίηση επιτέλους της Δωρεάς Παππά στον Ασκό για πραγματοποίηση των απαιτήσεων της δωρήτριας.

 • Έξυπνος Δήμος: (διαδραστικές εφαρμογές, φιλικές ιστοσελίδες)

Με την ενίσχυση των ψηφιακών δημοτικών υπηρεσιών στοχεύουμε στις λιγότερες επισκέψεις στο Δήμο, με ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση. Οι έδρες των πρώην Δήμων αποκεντρώνονται και ενισχύονται με προσωπικό για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Έξυπνες εφαρμογές στην υπηρεσία της καθημερινότητας: πχ. στάθμευση, παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών, διαδρομές πλήρους προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ. ασύρματο δίκτυο σε πλατείες, τουριστικούς χώρους. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλλουν στην νέα μορφή ζωής.

 • ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ

Κοινωνική Πολιτική με διεύρυνση υπηρεσιών και ωφελουμένων, καλύτερη διαχείριση πόρων, συντονισμό εμπλεκόμενων φορέων και δημιουργία νέων δομών. Ειδικά προγράμματα ένταξης και δομές φιλοξενίας για αστέγους. Συντονισμένη πολιτική για τα ναρκωτικά, με στοχευμένη πρόληψη και δομή ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων και οικογενειών.

 • ΔΗΜΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗΣ

Δημιουργούμε γραφείο “αξιοποίησης” όλων των προγραμμάτων χρημοτοδότησης. Τα τελευταία χρόνια δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης για αγροτική και όχι μόνο οδοποιία, για ανάδειξη δημοτικών χώρων, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αλλά δυστυχώς έμειναν αναξιοποίητα στο δήμο μας χωρίς λόγο.

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων με παροχή κινήτρων, τη διευρυμένη και ευέλικτη εφαρμογή του μέτρου μικρών ανοιχτών κέντρων εμπορίου που θα προβάλλονται τα τοπικά μας  προϊόντα που είναι και επώνυμα .

Χώροι υπάρχουν πολλοί, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά σ’ αυτό.

Παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για επενδυτική δραστηριότητα (έναντι χαμηλού ενοικίου) προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας..

 • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ

Σεβασμός και εξυπηρέτηση σε κάθε επίπεδο. Επισκέπτης σημαίνει σημερινός προσωρινός κάτοικος αλλά και αυριανός πελάτης = πολλαπλά κέρδη για το Δήμο. Ένα γραφείο διαχείρισης προορισμού της πόλης, με στόχο την προώθηση δράσεων προβολής θεματικών μορφών τουρισμού, δικτύωση και ενεργοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης. Ήδη εκπονείται μελέτη, από στελέχη μας, για την ανάδειξη των 12 Μεταβυζαντινών μνημείων του Δήμου και μελλοντική ένταξή τους σε προγράμματα θρησκευτικού τουρισμού.

Ξαναζωντάνεμα των Λουτρών Λαγκαδά και επαναλειτουργία τους.

Δυστυχώς αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να τα λύσουν. Τα μεγάλα προβλήματα, που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις αντιμετωπίζονται με την δικαστική έρευνα που διενεργείται όπου και θα καταλογιστούν ευθύνες. Να είστε σίγουροι γι αυτό!!

Πάντως τα Λουτρά πρέπει να λειτουργήσουν και θα λειτουργήσουν σωστά!!!

Και πρέπει να λειτουργήσουν σαν Λουτρά όχι απλά σαν ένα πάρκο.!!! Άμεσα μελέτη αξιοποίησης όχι σαν αυτή που συντάχθηκε πρόσφατα η οποία ήταν πρόχειρη χωρίς εναλλακτικές προτάσεις και σχεδιασμό και έμεινε και στα συρτάρια.!!

Διασύνδεση της επιχείρησης με αντίστοιχες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, φυσικοθεραπείας, λουτρονόμων, μαγειρικής, για την πρακτική άσκηση σπουδαστών.

Τουριστική ανάπτυξη σε ισορροπία με τη ζωή της πόλης με διάχυση στην πόλη και τα γύρω χωριά, με ταυτόχρονη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου. Με εξωστρέφεια και ανάπτυξη των  μνημειακών – αρχαιολογικών χώρων, με προβολή της ντόπιας ιστορίας και ανάδειξη του πολιτισμού του κάθε χωριού,  τη λειτουργία των ανοιχτών και κλειστών θεάτρων, την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μπίλλειου Λαγκαδά αλλά και όλων των πολιτιστικών  κέντρων.

Για το ΜΠΑΡΕΤΗ  να γίνει επιτέλους η απαραίτητη πολεοδόμηση για την περαιτέρω αξιοποίηση του στρατοπέδου. Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του όπως κάνουν πολλοί δήμοι με ελάχιστο κόστος. 

 • Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ και  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρόσβαση όλων στον αθλητισμό είναι όχι μόνο αίτημα των καιρών, αλλά και ανάγκη σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Ενίσχυση και δημιουργία νέων και βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών σε όλες τις κοινότητες και υποστήριξη νέων μορφών άθλησης.

 

 • ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Δημιουργία ουσιαστικού ρόλου για τις τοπικές κοινότητες

Ο Δήμος Λαγκαδά διοικείται σήμερα  με την “ενός ανδρός αρχή”. Δεν έχει δοθεί καμιά αρμοδιότητα στα Τοπικά Συμβούλια, στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στους άλλους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών οι κάτοικοι όλων των οικισμών τους να αισθάνονται και να είναι ξεχασμένοι από τη Δημοτική Αρχή.

Για να διοικηθεί ο Δήμος Λαγκαδά, με την τεράστια έκταση, τους 47 οικισμούς, τις 7 Δημοτικές Ενότητες και τις 32 Κοινότητες, χρειάζεται ένας άλλος τρόπος διοίκησης. Χρειάζεται ο πολίτης να είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις και ενεργός κριτής των πράξεων της Δημοτικής Αρχής.

Χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης, που μπορεί να εφαρμοστεί στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι κάτοικοι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν ενεργά, μέσα από τις Λαϊκές Συνελεύσεις του κάθε οικισμού, να κρίνουν τη Δημοτική Αρχή, να συζητούν για τα προβλήματα που υπάρχουν και να προτείνουν λύσεις και έργα για τον τόπο τους.

Τα Τοπικά Συμβούλια, που ονομάζονται Κοινοτικά Συμβούλια με το νέο νόμο και οι πρόεδροί τους αναλαμβάνουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο αναλαμβάνοντας να συνδέσουν τους κατοίκους με τη Διοίκηση του Δήμου και να φέρουν τις προτάσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσουν για τα έργα του τόπου τους.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ είναι συμμετοχικοί θεσμοί που θα βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή στην αναβάθμιση των λειτουργιών του Δήμου.

 

 • Ο ΔΗΜΟΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ

Για να γίνει ο Δήμος Λαγκαδά ένας Δήμος του Δημότη, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος θεσμοθετημένους πόρους για έργα ανάπτυξης και επενδύσεις, καθώς και από τον ΧΥΤΑ τα αντισταθμιστικά που μας οφείλονται. Ως γνωστόν η διοίκηση Αναστασιάδη έπαιρνε 2.500.000 € το χρόνο από το ΦΟΔΣΑ, ενώ η σημερινή διοίκηση περίπου 600.000 €. Περιβαλλοντικά έργα όμως, όπως όλοι γνωρίζετε, δεν έγιναν από καμία διοίκηση ούτε στην Ασσηρο ούτε στη γύρω του ΧΥΤΑ περιοχή. Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε  ότι δόθηκαν τον τελευταίο χρόνο  περίπου 7000 € σε δικηγόρους για την προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας για να αυξηθεί το ποσό που παίρνει ο δήμος και χάσαμε τη δίκη, γιατί λέτε;; γιατί δεν παραβρέθηκε κανείς ούτε δικηγόρος, ούτε εκπρόσωπος του Δήμου!!

Η αναδιάρθρωση των δημοτικών επιχειρήσεων και η περικοπή άσκοπων δαπανών, από πλεονάζον προσωπικό, ειδικούς συμβούλους και αντιδημάρχους χωρίς αντικείμενο και άσκοπες δαπάνες είναι αναγκαία.

Πρέπει ο Δήμος να πρωτοστατήσει στην απορροφητικότητα προγραμμάτων αν θέλει πραγματικά να επανατροχιαστεί σε σωστή και βιώσιμη πορεία.

Το να αντιγράψεις πετυχημένες πρακτικές (όπως  ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΧΑΝΙΑ, ΑΝΑΥΡΑ  κ.α.), που  έχουμε στη χώρα μας ακόμη και στην εποχή της οικονομικής κρίσης δεν είναι δύσκολο αρκεί να έχεις  μεράκι ,όραμα και θέληση για δημιουργία!!

Φίλες και φίλοι,

Ζούμε σε μια πανέμορφη περιοχή με πολύ μεγάλη ιστορία, που ξεκινά από την ιστορική έδρα του Δήμου μας, το Λαχανά και φτάνει ως την οροσειρά του Βερτίσκου και τα Μακεδονικά Τέμπη. Όπου κι αν αγγίξεις τη γη θα μιλήσουν οι τάφοι των αρχαίων Μακεδόνων. Αυτή τη γη την «έχουμε όλοι μαζί και τη φυλλάγουμε όλοι μαζί», όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης. Αυτή τη γη και αυτή την πατρίδα, θέλουμε να κληρονομήσουν τα παιδιά μας, με ατόφια την ιστορία της και την ομορφιά της.

Φίλες και φίλοι

Αυτά πρεσβεύουμε εμείς, αυτά είναι τα όνειρά μας, που μακάρι να μην υπήρχε ανάγκη να τα προβάλλουμε, εφ’ όσον όλα πήγαιναν καλά και αν οι  τελευταίες διοικήσεις εφάρμοζαν τουλάχιστον το πρόγραμμά και τις δεσμεύσεις τους ή έκαναν κάτι από αυτά που χρειάζεται ο τόπος μας. Τι έχουμε όμως σήμερα ως πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε;

 

την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του χθες που προκλητικά  επιμένει να θέλει να συνεχιστεί όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο Δήμο μας τόσα χρόνια.

Έχουμε ένα πρώην Δήμαρχο, έναν πρώην αντιδήμαρχο και περιφερειακό σύμβουλο, έναν αντιδήμαρχο έργων και μια πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου, που διεκδικούν τον Δήμο σε πείσμα των καιρών και θέλουν να πάρουν την εξουσία για ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙ;;; αυτά που δεν κατάφεραν να κάνουν, ενώ μπορούσαν; Μα αν ο Δήμος Λαγκαδά έχει σήμερα σοβαρότατο πρόβλημα, είναι γιατί όλοι αυτοί ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ, είχαν την εξουσία, είχαν όλα τα εφόδια να δουλέψουν και να αφήσουν τη σφραγίδα τους. Αντ’ αυτού, ο μεν πρώτος έφερε τις Δημοτικές επιχειρήσεις στην τραγικότερη κατάσταση που θα μπορούσαν να έλθουν. Έφερε οικονομικούς επιθεωρητές και εισαγγελείς στην πόρτα του Δήμου. Οι άλλοι, εκτός από το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στον Δήμαρχο και την ανοχή σε κάθε είδους έργο που κινούνται στα όρια της λογικής, δεν διακρίθηκαν για τις προτάσεις τους, ή την παραγωγικότητά τους, ούτε καν για την αγωνία τους για την κατάντια!!!.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Δεν χτύπησαν ποτέ το χέρι στο τραπέζι, δεν διαφοροποιήθηκαν στη λογική: «αυτά δεν γίνονται», δεν αντέδρασαν στο: «άστο για αργότερα».

Και τώρα ΤΙ;  Έρχονται να διορθώσουν τον κακό αυτοδιοικητικό εαυτό τους;

Καιρός είναι να αντιληφθούν και οι ίδιοι, αλλά και αυτοί που τους στηρίζουν, ότι αρκετό κακό έκαναν στον τόπο..

Καιρός όμως να καταλάβουμε όλοι μας, ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουμε ούτε για να εκδικηθούμε αυτόν που δεν μας έδωσε δίμηνη απασχόληση, ούτε να επιβραβεύσουμε αυτόν που έκανε το ψέμα επάγγελμα για να επιβιώνει σε βάρος του Δήμου και των Δημοτών.

Στις εκλογές ψηφίζουμε μόνο για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας,

Ψηφίζουμε νέους ανθρώπους, τίμιους  χωρίς κακό αυτοδιοικητικό παρελθόν

Ψηφίζουμε τους καλύτερους ,τους ικανούς που ξέρουν να εργάζονται

Ψηφίζουμε αυτούς που μας λένε αλήθειες και όχι αυτούς που μας υπόσχονται

και βέβαια ψηφίζουμε ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜΟΤΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΤΩΡΑ!!

 

Αξίζουμε το καλύτερο !!!!