Πάει καιρός που το ζήτημα του προσφυγικού απασχόλησε το Δήμο Λαγκαδά και την κοινωνία μας, αλλά φαίνεται πως ακόμα είμαστε στην αρχή του προβλήματος. Ενώ βλέπουμε να μειώνονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, δυστυχώς αυξάνονται προς την περιοχή και τον Δήμο μας. Ήδη δημιουργήθηκαν τέσσερις χώροι φιλοξενίας και τώρα που εμπλέκονται και ιδιώτες στην ενοικίαση χώρων φοβόμαστε ότι θα δικαιωθούμε όταν ζητούσαμε άμεση εμπλοκή του Δήμου με δικές του προτάσεις και λύσεις, ώστε να ορίσει Αυτός τα του τόπου μας κι όχι ό κάθε «υπεύθυνος» που δεν ξέρει την περιοχή αλλά απλά διαχειρίζεται μια κρίση. Το «δεν θέλουμε κανέναν και δεν συμμετέχουμε» μας έβγαλε έξω από την διαπραγμάτευση και την κατάθεση άποψης, γνώμης και πρότασης και τώρα λέμε πως δεν μας ρώτησαν.

Ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα μας δεν είναι και τόσο τραγικός αν σκεφθεί κάποιος πόσους μετανάστες απορροφήσαμε σα χώρα τα τελευταία χρόνια από τα γειτονικά μας κράτη. Είναι απαραίτητο, όπως γράφτηκε και στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να μοιραστούν σε όλη τη χώρα και σε κατάλληλους χώρους.

Επιπλέον μας τρομάζει η μακαριότητα και η ανυπαρξία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Αναρωτιόμαστε υπάρχουν ακόμα ή αυτοκαταργήθηκαν ως θεσμοί; Τι κάνουν για τον τόπο, πώς συμβάλλουν στη λύση προβλημάτων, ποιες προτάσεις υπέβαλλαν; Άφησαν τους Δημάρχους να τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα! Είπαμε να συμβάλουμε στον πόνο της προσφυγιάς και της ανθρωπιστικής κρίσης στο μέτρο των δυνατοτήτων και των δυνάμεών μας, αλλά καλό είναι όσοι αποφασίζουν να μας φορτώσουν πρόσθετα βάρη να έχουν και την ικανότητα να ελέγξουν αν αυτά μπορούμε να τα σηκώσουμε ως περιοχή.

«Κάποιοι» αντιλήφθηκαν, πολύ γρήγορα, ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα, που έχει αρκετό χρήμα και σκέφτονται πώς να πουλήσουν τα πάντα προκειμένου να ωφεληθούν οικονομικά. Η παραχώρηση και εκμίσθωση βιομηχανικών χώρων στην περιοχή μας, παρά το ότι ανήκουν σε κάποιους ιδιώτες, που οι ίδιοι κατά το παρελθόν κατέστρεψαν την περιοχή μας με τα ανεπεξέργαστα λύματά τους, έρχονται για ακόμα μια φορά να συμβάλλουν αρνητικά στην ανάπτυξη της περιοχής κοιτώντας το ίδιον όφελος.

Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημά τους να καλύψουν οικονομικά τους κενά, αλλά όχι σε βάρος της περιοχής μας!!! Εκτός αυτού θεωρούμε ότι είναι εξευτελιστική για τη χώρα και παράνομη η χρήση των εργοστασίων ως «ξενώνων φιλοξενίας προσφύγων» γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν δικαιολογείται από την νόμιμη χρήση των κτηρίων και την αδειοδότησή τους ως εργοστασίων και μόνον, δεδομένου ότι δεν έγινε κάποια μετατροπή τους με αντίστοιχη αλλαγή χρήσης. Με την ίδια λογική θα μπορούσε η κάθε αποθήκη να μετατραπεί σε «τουριστική πανσιόν» ή όποιος έχει κάποιο κτήριο μεγάλο να το μισθώνει ως ξενοδοχείο στην Ύπατη Αρμοστία, αδιαφορώντας για τα πάντα ,παραβιάζοντας νόμους και κανόνες που ισχύουν για όλο τον κόσμο.

Ζητούμε λοιπόν να πληροφορηθούμε πότε και από ποιους έγιναν συμβόλαια ενοικίασης των χώρων και για πόσο χρόνο; Ποιοι τα υπέγραψαν; Πόσο μισθώνονται; Πότε κατατέθηκαν και σε ποια Εφορία τα έγγραφα ενοικίασης και ενεργειακής επάρκειας των κτηρίων; Ποιος ανέλαβε την τροφοδοσία του επισιτισμού των συγκεκριμένων κέντρων του Δήμου μας;

Αν κάποιοι δεν υπολογίζουν τους νόμους ας τους υπενθυμίσουμε ότι είμαστε ακόμα μια ευνομούμενη πολιτεία και μπορούμε να χρησιμοποιούμε ακόμα όλα τα ένδικα μέσα για να διασφαλίσουμε το συμφέρον του τόπου.

Περιμένουμε από τον Δήμο Λαγκαδά, να διερευνήσει τα θέματα που θέσαμε και να κάνει τις ανάλογες ενέργειες προς τις δικαστικές αρχές.