Home Ενεργός Δημότης Βερτίσκος

Βερτίσκος

823

Ο Βερτίσκος είναι ορεινό χωριό, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Νομού Θεσσαλονίκης και απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι κτισμένο στη πλαγιά του Όρους Βερτίσκος (1103 m), σε υψόμετρο 740 m και ανήκει στην Επαρχία Λαγκαδά και αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Βερτίσκου του Δήμου Λαγκαδά. 

Η περιοχή διακρίνεται για το φυσικό της κάλλος, καθώς από τη μια μεριά βρίσκεται ο Χορτιάτης και το Δερβένι, ενώ στο βάθος φαίνεται ο Θερμαϊκός, και από την άλλη μεριά τα ψηλά βουνά των Σερρών και της Κερκίνης.Το μοναδικό αυτό τοπίο με την υπέροχη θέα, που μπορεί κανείς να θαυμάσει από το χωριό, καθώς και το έντονο παραδοσιακό στοιχείο που παρατηρείται στην αρχιτεκτονική του, αναδεικνύουν την περιοχή σ’ έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Όποτε κι αν επισκεφθείτε το Βερτίσκο, η ομορφιά του θα σας μαγέψει. Ο χειμώνας ντύνει στα λευκά το χωριό και αναδεικνύει όλη του την μεγαλοπρέπεια ενώ την άνοιξη, το σκηνικό αλλάζει. Η φύση ξυπνά, πετάει τα λευκά της πέπλα και στολίζεται με χίλια χρώματα και μεθυστικά αρώματα. Αμέτρητα αγριολούλουδα φυτρώνουν στις πλαγιές του βουνού και στα δρομάκια του χωριού. Το καλοκαίρι επιφυλάσσει δροσερά βραδάκια για τους επισκέπτες που δεν αντέχουν την πολλή ζέστη. Το φθινόπωρο έρχεται και μια πανδαισία χρωμάτων κατακλύζει το βουνό και το χωριό. Ατέλειωτοι συνδυασμοί του καφέ, του κόκκινου και του χρυσού περιβάλλουν τον παραδοσιακό οικισμό χαρίζοντάς του μια λάμψη μαγική. Γύρω από το χωριό υπάρχει δάσος με τις αιωνόβιες βελανιδιές, γύρω στα 600 στρέμματα και αποτελεί το φυσικό πάρκο του χωριού εξασφαλίζει ρομαντικές φεγγαρόβολτες.

Όταν άρχισε να κτίζεται το χωριό, όλα τα σπίτια κτίστηκαν έτσι ώστε το βουνό να τα προστατεύει από το βοριά. Το χωριό όμως μεγάλωσε πέρασε και από την άλλη πλευρά του βουνού. Στη μέση του χωριού υπάρχει ρέμα που αποτελεί το φυσικό διαχωριστικό όριο ανάμεσα στο παλιό και το νέο οικισμό. Το μοναδικό αυτό τοπίο με την υπέροχη θέα που μπορεί κανείς να θαυμάσει από το χωριό, καθώς και το έντονο παραδοσιακό στοιχείο που παρατηρείται στην αρχιτεκτονική του αναδεικνύουν την περιοχή σ’ έναν ιδανικό προορισμό για όλους.

Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες στο Βερτίσκο ήταν η Κατασκήνωση του, που λειτουργούσε ως Κοινοτική και μετά τις συνενώσεις με το Νόμο «Καποδίστριας» ως Δημοτική Επιχείρηση. Μια υγιής επιχείρηση που λειτούργησε για πάνω από 23 χρόνια (από το 1983 έως και το 2006) και μετά οδηγήθηκε στην απαξίωση από τήν τότε διοίκηση του Δήμου Βερτίσκου. 
Το 1983 ξεκίνησε η Κατασκήνωση του Βερτίσκου. Ήταν ένα τολμηρό όνειρο, που στοιχημάτισαν να κερδίσουν οι Βερτισκιίωτες και το κέρδισαν. Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, που ήταν η μετατροπή  του εγκαταλειμμένου Δημοτικού Σχολείου σε Κατασκήνωση, δεν ήταν μόνο πρωτοποριακή, αλλά και σωστά μελετημένη. Έδειχνε προς τα πού έπρεπε να αναζητήσει την ανάπτυξη η τότε Κοινότητα.

 Στα είκοσι τρία χρόνια πέρασαν χιλιάδες κατασκηνωτές από τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης. Φιλοξενήθηκαν παιδιά από τη Δυτική Σαχάρα, τη Σερβία, την Κύπρο. Εφαρμόστηκαν πρωτοποριακά προγράμματα όπως Αγγλόφωνα τμήματα, Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια, προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, αθλητικές – καλλιτεχνικές και ιδιαίτερα εκπαιδευτικές συναντήσεις, που μας βοήθησαν να διεκδικήσουμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, βασιζόμενοι στην αξιόλογη υποδομή που διαθέταμε.

Το αγγλόφωνο τμήμα της κατασκήνωσης ξεκίνησε το 1984 και λειτούργησε ως το 1995 κάτω από την καθοδήγηση της Λυν και του Μίμη Γραμματικούδη, ήταν πρωτοπόρο και έφερε αρκετό κόσμο στην κατασκήνωση και το χωριό. Τα Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια ξεκίνησαν το 1988 σαν Μουσική Κατασκήνωση, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Κοινότητας Βερτίσκου και του ίδιου του Σύγχρονου Ωδείου και συνεχίστηκαν μέχρι το 2003 κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου. Από τον Ιούλιο του 2002 η Δημοτική Κατασκήνωση ανακηρύχτηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.