Home Δράσεις & Δελτία τύπου Δελτία Τύπου Xαιρετισμός της Μ. Ταυρίδου στην πρωτοβουλία των νέων του Δήμου μας στην...

Xαιρετισμός της Μ. Ταυρίδου στην πρωτοβουλία των νέων του Δήμου μας στην Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου

392

Κατ’ αρχάς πρέπει να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία να ασχοληθείτε με το θέμα της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα με την «προσομοίωση του Δημοτικού Sυμβουλίου». Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 

1) Ότι τα νιάτα σας ωθούν νομοτελειακά να πείτε και να κάνετε αυτό που έλεγαν οι νέοι της αρχαίας Ελλάδας από την εποχή ακόμα του Ομήρου, «άμες δε γεσσόμεθα πολλώ κάρονες» δηλαδή ότι «εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας» και

2) Ότι η αναζήτηση του καλού και του ορθού είναι στη φύση των νέων, που πάντοτε αναζητούν έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που ζουν και βιώνουν.

Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι πήρατε ώθηση από αυτές τις αρχές και ιδέες κι ότι πράγματι υπάρχει μέσα σας η ανησυχία για κάτι καλύτερο και σωστότερο και θα αγωνιστείτε για το άριστο. Βέβαια ζείτε και ζούμε σε μια εποχή παρακμής, όπου τα σύμβολα και οι θεσμοί πάσχουν απελπιστικά και θαρρείς ανίατα ή πάντως οι ασθένειες του πολιτικού και αυτοδιοικητικού μας συστήματος πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, που ταλαιπωρούν τις κοινωνίες των πολιτών. Είναι δυστυχώς σίγουρο ότι οι νέοι σήμερα έχουν την χειρότερη εντύπωση για τους πολιτικούς.

Σας μιλά μια γυναίκα, που στα 21 της χρόνια, περίπου στην ηλικία σας, εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος, που ως φοιτήτρια του τότε, είχε τις δικές σας ιδέες και ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Από τότε πέρασε καιρός και έγιναν πολλά, άλλοτε αλματωδώς, άλλοτε σημειωτόν και άλλοτε με βήματα προς τα πίσω ή εν στάση.

Θα σας περιγράψω και την πρώτη μου απογοήτευση τότε, όταν προσπαθήσαμε δημοκρατικά με μυστική ψηφοφορία να βγάλουμε Πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου. Σχεδόν όλοι εκτός από την ομιλούσα ήταν υποψήφιοι, όλοι ήθελαν να είναι πρόεδροι!!!
Πάντως μία είναι η αλήθεια, ότι δεν «πήραν εκδίκηση τα όνειρά μας» όπως λέει ο ποιητής, δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκαν τα όνειρά μας όπως τα οραματιστήκαμε.

Οι λόγοι πολλοί. Όμως εμείς δεν σταματήσαμε να ονειρευόμαστε και να οραματιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε και ωραιότερο από αυτό που ζούμε. Η ελπίδα πάντα υπάρχει, αρκεί να επικρατήσουν μέσα μας και γύρω μας αρχές και κανόνες δικαίου και κοινής λογικής.

Η αυτοδιοίκηση είναι μια ενέργεια καθαρά πολιτική και όπως έλεγε ο Αριστοτέλης :«πολιτική είναι η κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στο κοινό καλό».

Όμως αγαπητοί φίλοι, όλοι διαπιστώνουμε ότι η πραγματικότητα στην πατρίδα μας είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, γιατί έχει γίνει πλέον βεβαιότητα ότι με την πολιτική ασχολούνται άνθρωποι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα της σωστής άσκησής της. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνει καθημερινά η πραγματικότητα και ο κάθε πολίτης βιώνει καθημερινά αυτή την κατάσταση στο σπίτι του, στο χωριό και στην πόλη του. Δηλαδή έλλειψε το κοινό όραμα, η έγνοια να πάει μπροστά ο τόπος κι αν πάει μπροστά ο τόπος τότε πάμε κι εμείς. Πρώτα η πατρίδα κι ύστερα ο πατριώτης!!! Πρώτα η πόλη κι ύστερα ο πολίτης! Αν η πόλη ευημερεί τότε μπορεί να ευημερήσουν και οι πολίτες. Οι πατέρες μας πολεμούσαν «περί πάτρις» δηλ για την πατρίδα, σήμερα «περί πάρτης» δηλ. για τη πάρτη μας.

Η αυτοδιοίκηση την οποία βιώνουμε σήμερα σε πανελλαδική κλίματα, είναι στα χέρια εισαγγελέων και ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, γιατί ακριβώς ίσχυσαν άλλοι κανόνες και άλλες αρχές που έβλαψαν τον τόπο μας. Η κοινή γνώμη θεωρεί την αυτοδιοίκηση έναν από τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς. ΓΙΑΤΙ άραγε;
Θέλω να πιστεύω ότι η δική σας αγωνία για το μέλλον και το παρόν και η δική σας σημερινή προσπάθεια δεν θα είναι μια ακόμα προσομοίωση μιας στρεβλής πραγματικότητας και ενός συστήματος, που βρίσκεται στα έσχατα όρια της παρακμής, αλλά μια επανάσταση αρχών και ιδεών, καινοτομίας και επιστημοσύνης, νεανικής ορμής και ενότητας, σύνοψη γνώσης και εμπειριών , πέρα από διχαστικές λογικές και κομματικές ταμπέλες. Ψάξτε και αναζητήστε τα παραδείγματα στην μεγάλη ιστορία του γένους μας και θα βρείτε πολλά καλά να ενστερνιστείτε και να αντιγράψετε, αλλά σκύψτε και με ενδιαφέρον σ’ αυτά, που και σήμερα ξεχώρισαν, σ’ αυτά που μας εξέπληξαν ευχάριστα και υπάρχουν αρκετά τέτοια, που δυστυχώς είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Μην αντιγράψτε το τυχαίο, ούτε το βολικό. Αντίπαλος του καλού είναι το καλύτερο. Αυτό αναζητείστε με πάθος.

Με την ευκαιρία αυτήν, από του βήματος σας καλώ στην αυριανή μας εκδήλωση στην αίθουσα της Μητρόπολης στις 8.00 μ.μ. για να ακούσετε τον πετυχημένο τ. πρόεδρο Ανάβρας Μαγνησίας κ.Τσουκαλά, που ανέπτυξε το χωριό του από το στάδιο των ανοργάνωτων κτηνοτρόφων σε οργανωμένα κτηνοτροφικά πάρκα, με αναπλάσεις, με περιβαλλοντικά πάρκα και παραγωγή ρεύματος με ανεμογεννήτριες από την κοινότητα. Είναι ένα καλό παράδειγμα που θεωρήσαμε σκόπιμο να μελετήσουμε και να ακούσουμε. Θα κάνουν παρεμβάσεις και οι μονάδες αγροτουρισμού που έχουν αναπτυχθεί σε Δορκάδα και Λευκοχώρι.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας και …μια καλή προσομοίωση!!!!