Η Ξυλόπολη (Τοπική Κοινότητα Ξυλοπόλεως – Δημοτική Ενότητα ΛΑΧΑΝΑ), ανήκει στον δήμο ΛΑΓΚΑΔΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Έχει πληθυσμό 855 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011).

Η επίσημη ονομασία είναι “η Ξυλόπολις”. Έδρα του δήμου είναι ο Λαγκαδάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Μέχρι το έτος ονομαζόταν Λιγκοβάνη. Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς του νομού Θεσσαλονίκης, γίνεται δε αναφορά για την ύπαρξη της στους Ρωμαϊκούς χρόνους από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Ξυλόπολη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξυλοπόλεως, και ήταν η έδρα του πρώην Δήμου ΛΑΧΑΝΑ του Νομού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο ναός της Ξυλόπολης είναι κτίσμα του 1802 και τιμάται στον Άγιο Γεώργιο . Ο δεύτερος ναός τιμά επίσης τον Άγιο Γεώργιο ενώ υπάρχει και ένα παρεκκλήσι του Αγίου Νικήτα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Η Ξυλόπολη έχει υψόμετρο 537 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.