Home Τα Χωριά μας

Τα Χωριά μας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΛΑΓΥΝΑ

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας βόρεια το δρόμο προς Καβάλα, αφού περάσουμε τον αυχένα του Δερβενίου της οροσειράς Χορτιάτη, στο 14ο χλμ. θα συναντήσουμε το χωριό Λαγυνά. Είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά της κορυφογραμμής, του Χορτιάτη (Κισσός) και στο νότιο άκρο της πεδιάδας του Λαγκαδά, σε υψόμετρο 200m κατά μέσο όρο περίπου. Η έκταση της κοινότητας Λαγυνών είναι 1500 στρ. και ολόκληρης της περιοχής 5120 στρέμματα. Από νότο προς βορρά, δυο κύριες χαράδρες αυλακώνουν το χωριό. Δεξιά του παλιού δρόμου Θεσσαλονίκης-Καβάλας υπάρχει δασάκι με πεύκα που φυτεύτηκαν την ίδια περίοδο. Το άλσος αυτό είναι εξαιρετικό στολίδι του χωριού, ζωτικός πνεύμονας πρασίνου. Η θέα από εκεί ψηλά είναι υπέροχη. Φαίνεται ολόκληρο το χωριό, το λεκανοπέδιο του Λαγκαδά, η λίμνη Κορώνεια καθώς και οι τρεις οδικές αρτηρίες: Θεσ/νίκης-Καβάλας, η νέα εθνική οδός Θεσ/νίκης-Σερρών που έγινε το 1979-80 και η οδός Θεσ/νίκης-Λαγκαδά-Σοχού. Το άλσος αυτό είναι σήμερα φυσικός χώρος αναψυχής.

Η ονομασία του χωριού προήλθε από έναν κατασκευαστή λαγυνιών που κατασκεύαζε λαγύνια από το κατάλληλο χώμα της περιοχής. Οι άνθρωποι εκεί που δεν ήξεραν την ονομασία του τόπου, την αποκαλούσαν λαγυνά. Έτσι έμεινε αυτό το όνομα. Είναι άγνωστο όμως το πότε ιδρύθηκε. Ο πληθυσμός του χωριού σήμερα είναι περίπου 2409 κάτοικοι και αποτελεί Κοινότητα του Δήμου Λαγκαδά.

ΚΑΒΑΛΑΡΙ

Το Καβαλάρι βρίσκεται στην πεδιάδα της Μυγδονίας κοντά στη λίμνη Κορώνεια σε απόσταση 18 χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 6 χλμ. νότια του Λαγκαδά. Το χωριό χωρίζεται σε δύο συνοικίες, τη νότια ή Άνω Καβαλάρι και τη βόρεια ή (Κάτω) Καβαλάρι, που χωρίζονται από το ρέμα Καρυπίτσας που χύνεται στην Κορώνεια. Το χωριό είναι παλιός οικισμός ήδη από την Τουρκοκρατία, ενώ μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης στους ντόπιους κατοίκους προστέθηκαν και πρόσφυγες. Λίγο έξω από το Καβαλλάρι, στη θέση Στάνοβο υπάρχει ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, καθώς και αρχαίοι Μακεδονικοί τάφοι. Το χωριό παρουσιάζει ιδιαίτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη λόγω της γειτνίασης με Θεσσαλονίκη και Λαγκαδά. Σήμερα έχει 1874 κατοίκους. Αποτελεί την Κοινότητα Καβαλλαρίου, στη Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά του Δήμου Λαγκαδά.

ΚΟΛΧΙΚΟ

Το Κολχικό απέχει από τη Θεσσαλονίκη 25 χλμ ενώ από το Λαγκαδά 7 χλμ. Ο πληθυσμός του είναι 1959 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 140μ. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χρονολογείται από το 1800, καθώς και το “Γραντίστι”, στα βορειοανατολικά του χωριού ,που αποτελούσε φρούριο σε καιρό πολέμων ενώ αργότερα μετατράπηκε σε μοναστήρι, είναι τα αξιοθέατα του χωριού.

ΑΝΑΛΗΨΗ

Η Ανάληψη απέχει 32 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 15 χλμ. από τον Λαγκαδά. Έχει πληθυσμό περίπου 606 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 115μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και η γεωργία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το Ηράκλειο απέχει από την Θεσσαλονίκη 16 χλμ. και από το Λαγκαδά 2 χλμ. Έχει 914 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 100μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και η γεωργία.

ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ

Το Περιβολάκι απέχει από την Θεσσαλονίκη 15 χλμ. και 3 χλμ. από το Λαγκαδά. Έχει 841 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 100μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΣΟΧΟΣ

Ο Σοχός είναι ορεινή κωμόπολη στην βορειοανατολική περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, στις νότιες πλαγιές του Βερτίσκου και είναι κτισμένος σε υψόμετρο 630 μέτρα. Ο πληθυσμός του είναι 2.920 κάτοικοι.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Το Κρυονέρι ή Κρύα Νερά έχει 901 κατοίκους και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 610μ.Απέχει από το Λαγκαδά 15 χιλιόμετρα και αντιστοίχως από την πόλη της Θεσσαλονίκης 32 χιλιόμετρα.

ΑΥΓΗ

Ο οικισμός της Αυγής έχει 459 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ.

ΑΣΚΟΣ

Ο Ασκός είναι ένα γραφικότατο χωριό με 1.493 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μ.. . Στον Ασκό υπάρχουν πολλές ταβέρνες που προσφέρουν ντόπια, φρέσκα κρέατα και η περιοχή παράγει και τσίπουρο.

ΑΣΣΗΡΟΣ

Η Άσσηρος βρίσκεται σε υψόμετρο 180μ. στο βόρειο τμήμα του νομού. Έχει πληθυσμό 2.264 κατοίκους Τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, έχουν προσδιοριστεί από τις αντίστοιχες εφορείες αρχαιοτήτων ως Αρχαιολογικοί Χώροι.

ΕΞΑΜΙΛΙ

Ο οικισμός Εξαμίλι, έχει 217 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μ., με αρχικό προσφυγικό πληθυσμό (ανταλλαγή πληθυσμού 1922). Αναπτύσσεται στους πρόποδες του λοφίσκου «Άγιος Γεώργιος», όπου υπάρχουν ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα και η περιοχή δεσμεύεται από τη Αρχαιολογική υπηρεσία.

ΚΡΙΘΙΑ

Η Κριθιά είναι χωριό 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη με 1.380 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μ.

ΛΑΧΑΝΑΣ

Ο Λαχανάς είναι ορεινό χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης και έχει πληθυσμό 542 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ.. Ο Λαχανάς αποτελεί το ιστορικότερο χωριό του Δήμου λόγω της ομώνυμης ιστορικής μάχης την περίοδο της 19-21 Ιουνίου 1913 και αποτελεί ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Λαγκαδά.

Αξιοθέατα του χωριού είναι: 

  • To Ηρώο Λαχανά, που έχει ανεγερθεί από την πολιτεία στην μνήμη των πεσόντων της μάχης του Λαχανά και παριστάνει έναν άγγελο με ένα στρατιώτη
  • To Μουσείο της μάχης του Λαχανά που έχει εκθέματα και κειμήλια της ιστορικής μάχης
  • Το Στρατιωτικό Κοιμητήριο στο οποίο βρίσκονται τάφοι Ελλήνων Στρατιωτών
  • Το Βρετανικό Κοιμητήριο στο οποίο υπάρχουν τάφοι 279 Βρετανών, 16 Βουλγάρων και 4 Ελλήνων στρατιωτών.

Εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χωριό για την επέτειο της ιστορικής μάχης του Λαχανά στις 21/6.

ΚΥΔΩΝΙΑ

Ο οικισμός Κυδωνιά, έχει μόλις 61 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μ.

ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ

Το Λευκοχώρι είναι ένας μικρός ορεινός και έχει 406 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό τομέα και την μελισσοκομία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μ.. Αυτό όμως που κάνει το Λευκοχώρι γνωστό σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης και προσελκύει κόσμο από όλα τα μέρη, είναι οι δύο ιππικοί όμιλοι που λειτουργούν λίγο έξω από το χωριό.

ΚΑΡΤΕΡΕ

Το Καρτερέ έχει 261 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 610 μ.

ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Η Νικόπολη έχει 315 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Υπάρχουν όμως και αρκετοί οι οποίοι ασχολούνται με την εκτροφή και παραγωγή αγριόχοιρων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 570 μ.

ΔΟΡΚΑΔΑ

Η Δορκάδα είναι οικισμός και οι 482 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την παραγωγή γιαουρτιού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ.

ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ

Ο οικισμός Μαυροράχης έχει μόλις 63 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 460 μ.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Ο οικισμός Στεφανίων έχει μόλις 85 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Η Ευαγγελίστρια έχει 183 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μ.

ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ

Το Ζαγκλιβέρι είναι κωμόπολη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 205 μ. στα νότια του τμήματος του νομού Θεσσαλονίκης και έχει 2.311 κατοίκους. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ζαγκλιβέρι κτίστηκε το 1910 και είναι βασιλικού ρυθμού. Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά εντός δασικής έκτασης. Εικάζεται ότι εκεί ήταν ο αρχαιότερος ναός.

ΚΑΛΑΜΩΤΟ

Το Καλαμωτό είναι χωριό με 800 κατοίκους. Εδώ υπάρχει το μνημείο της φύσης «Τα χιλιόδενδρα», με ιστορία περίπου 2.300 ετών και διασώθηκε σε εμάς υπό μορφή μύθου. Διαθέτει τεράστια δένδρα. Σε αυτό το δάσος γύμναζε ο Μέγας Αλέξανδρος το ιππικό του. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το δάσος βρίσκεται η αρχαία πόλη Καλινδοία που έδωσε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αναδεικνύουν και προβάλλουν την περιοχή μας.

ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ

Τα Πετροκέρασα είναι κατεξοχήν παραδοσιακό χωριό με 494 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 520 μ.. Υπάρχει πλήθος από εστιατόρια, χώρους αναψυχής και καφενεδάκια. Το φαράγγι της Σκάλας είναι σπάνιας ομορφιάς και διαρρέεται από το ποτάμι Γκουλουγκνάς. Διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

ΣΑΡΑΚΗΝΑ & ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Το χωριό Σαρακήνα έχει 195 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μ. και ο Άγιος Χαράλαμπος έχει 108 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 255 μ.

ΑΔΑΜ

Το Αδάμ είναι οικισμός σε υψόμετρο 240 μ. στον νομό Θεσσαλονίκης και έχει 781 κατοίκους (2001)

ΟΣΣΑ

Η Όσσα έχει 835 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό της Νεομάρτυρος Αγίας Κυράνας, που μαρτύρησε το 1751, καθώς και τον παλιό Βυζαντινό Ναό των Ταξιαρχών από το έτος 1804.

ΓΑΛΛΗΝΗ

Η Γαλήνη είναι οικισμός με 161 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μ.

ΛΟΦΙΣΚΟΣ

O Λοφίσκος απέχει από την Θεσσαλονίκη 32 χλμ., έχει 399 κατοίκους και το υψόμετρο του χωριού είναι 460 μ. Η απόστασή του από τον Λαγκαδά είναι 15 χλμ. Το 15ο και 16ο αιώνα ο Λοφίσκος, αναφέρεται ως Καρα-Ομερλί και κατοικείται από Γιουρούκους. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως προϊστορικό οικισμό.

ΑΡΕΤΗ

Η Αρετή είναι ένας μικρός οικισμός με 239 κατοίκους, σε απόσταση 38 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε υψόμετρο 425 μ.

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ

Ο Βερτίσκος είναι ορεινό χωριό στην βορειοανατολική περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης. Στην απογραφή του 2001 είχε 389 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 740 μ.

ΧΩΡΟΥΔΑ

Η Χωρούδα είναι οικισμός και έχει 63 κατοίκους. Εκεί υπάρχει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου, μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομίας. Τέλος μπορεί κανείς να δει το παλιό πετρόχτιστο σχολείο , που στέκεται εκεί να θυμίζει στους επισκέπτες, μέσα από το πέρασμα του χρόνου, μια άλλη εποχή.

ΠΕΝΤΕ ΒΡΥΣΕΣ

Οι Πέντε Βρύσες απέχουν 30 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 15 χλμ. και από το Λαγκαδά. Έχουν 757 κατοίκους και το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 420μ.. Φημίζεται για τις ταβέρνες που έχει και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν το στέκι των καλοφαγάδων. Είναι γνωστές από μια θαυματουργή εικόνα, την ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΝΤΕΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑ, ενώ έξω από το χωριό, υπάρχει ένα μοναστήρι στο οποίο λειτουργεί μία κατασκήνωση. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ

Το Πολυδένδρι είναι μικρός ορεινός οικισμός, με 507 κατοίκους και είναι χτισμένο σε όμορφη τοποθεσία σε υψόμετρο 400 μ.

ΚΑΛΑΜΩΤΟ

Το Καλαμωτό είναι χωριό με 800 κατοίκους. Εδώ υπάρχει το μνημείο της φύσης «Τα χιλιόδενδρα», με ιστορία περίπου 2.300 ετών και διασώθηκε σε εμάς υπό μορφή μύθου. Μαζί με το Μεσόκωμο αποτελούν την Τοπική Κοινότητα των Νέων Καλλινδοίων του Δήμου Λαγκαδά.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο Άγιος Βασίλειος εναι μία μικρή κωπόπολη – χωριό του Δήμου Λαγκαδά, αποτελεί την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στο Δήμο Λαγκαδά.

ΑΔΡΑΜΕΡΙ

Το Αρδαμέρι είναι ένα χωριό του νομού Θεσσαλονίκης, σκαρφαλωμένο στο όρος Χορτιάτη. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού εντοπίζεται στα άτακτα τοποθετημένα σπίτια και τα στενά δαιδαλώδη δρομάκια του που καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε αδιέξοδο.

ΒΑΣΙΛΟΥΔΙ

Το Βασιλούδι (Τοπική Κοινότητα Βασιλουδίου – Δημοτική Ενότητα ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΛΑΓΚΑΔΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

ΓΕΡΑΚΑΡΟΥ

Η Γερακαρού βρίσκεται Β/Α της θεσσαλονίκης στον παλαιό δρόμο ‘Θεσ/νίκη-Καβάλα’ , στους πρόποδες του όρους Χορτιάτη και με θέα την λίμνη Κορώνεια. Εχει δύο χιλιάδες κατοίκους από τους οποίους το 80% είναι πρόσφυγες από τον Πόντο,θράκη και Μικρά Ασία ενώ το υπόλοιπο 20% είναι Μακεδόνες Βλάχοι και Σαρακατσάνοι .

ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ

Το χωριό Λαγκαδίκια βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και έχει υψόμετρο 120 μέτρα. Είναι ένα κομβικό σημείο που ενώνει την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας με την Εγνατία οδό, στο ύψος ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.